Evenimente — April 14, 2017 at 5:44 pm

Panasonic introduce modelul Lumix GH5 cu Venus Engine și 4K

by
Panasonic Lumix GH5
Panasonic Lumix GH5

În cadrul unei prezentări realizată de către Ambasadorul Lumix, Steven Clarey, în plăcuta locație rurală a clubului Equestria din Snagov, am descoperit cele mai noi inovații introduse de companie pe piața aparatelor de fotografiat din România de către japonezii de la Panasonic. Lumix GH5 este cel mai nou model de cameră mirrorless produsă de Panasonic, fiind bazată pe standardul Micro Four Thirds.

Camera vine cu un senzor Digital Live MOS de 20,3 MP, și sistemul de procesare Venus Engine, pentru obținerea unor imagini de înaltă calitate. Venus Engine introduce tehnologiile Multipixel Luminace Generațion și Intelligent Detail Processing care procesează imaginile pentru a le duce la o calitate și la detalii maxime. Sistemul de focalizare este bazat pe o tehnologie DFD (Depth From Defocus), parte a Venus Engine, care permite procesarea semnalului digital la viteze rapide de până la 480 fps. Stabilizarea de imagine se realizează atât prin obiectiv cât și prin aparat, fiind orientată pe 5 axe, în timp ce camera realizează auto-focus pe 225 zone. Capacitatea de înregistrare a fost crescută prin implementarea unui sistem de sloturi duble pentru cardurile SD, practic capacitatea fiind dublată în cazul utilizării ambelor sloturi.

Lumix GH5 aduce o serie de noutăți și în zona înregistrării video, unde pe baza standardului Micro Four Thirds, camera oferă înregistrare 4K/60p și 4K/50p, fiind prima cameră care oferă înregistrare 4K fără decuparea imaginilor. Camera oferă înregistrare internă 4K/30p la standardul 4:2:2 10 bit, îmbunătățind astfel calitatea culorii din jurul marginilor și calitatea culorilor redate cu fidelitate. Calitatea video este la nivel profesional, cu o frecvență de cadre variabilă în modurile 4K sau Full-HD, iar utilizarea V-LogL ajută la mărirea gradației culorilor cu până la 12 trepte. Pentru redarea imaginilor în afara camerei, aceasta este echipată cu ieșire HDMI, care redă semnalul video la aceeași calitate cu care este și înregistrat, ieșirea fiind dotată și cu sistem de blocare pentru a evita deconectarea accidentală a cablului. Pe lângă toate acestea, Lumix GH5 introduce și funcția de fotografie 6K, ce permite extragerea cadrelor din fișierele rafală 6K la 30 fps pentru obținerea de fotografii de înaltă rezoluție, la 18 megapixeli. Noua cameră vine și cu o serie de funcții ce urmează să fie activate pe parcursul anului, cu o serie de actualizări firmware, prima actualizare urmează să ofere capacitatea de înregistrare video full HD 4:2:2 10 bit, urmat de o altă actualizare care va permite noi funcții de înregistrare video de înaltă calitate.

Ca noutate constructivă, Lumix GH5 nu mai are blitz integrat, locul acestuia fiind luat de un adaptor pentru microfon ce poate înregistra sunete stereo de înaltă calitate, inclusiv pentru înregistrările 4K. Pe lângă toate acestea, conectivitatea Wi-Fi și Bluetooth ajută utilizatorii să partajeze și să descarce mai ușor materialele realizate.

În cadrul sesiunii de prezentare, Ambasadorul Lumix, Steven Clarey, a prezentat o serie de cadre spectaculoase, în special cu surfing, unde toate mișcările și detaliile au fost reproduse la cea mai înaltă calitate de camera utilizată. De asemenea, la finalul prezentării am avut ocazia de a testa personal Lumix GH5 în cadrul unui spectacol de echitație, prin care s-au confirmat calitățile de operare ale Lumix GH5, în special în zona de stabilizare, focalizare și calitate a imaginilor.