NEW TECHNOLOGY — April 25, 2017 at 11:01 am

Dezvoltarea aplicațiilor intră într-o nouă etapă

by

Dacă în trecut dezvoltarea aplicațiilor era realizată de echipe de lucru care nu colaborau foarte mult, fiecare operând în zona sa de acțiune, în prezent acest mod de lucru se află într-o schimbare rapidă, adoptând modelul ”DevOps” (practica colaborării între toți factorii din IT în dezvoltarea unei aplicații).

devopConform lui Fin Goulding, șeful departamentului IT al Paddy Power, abordarea DevOps a devenit o necesitate în ultimii ani pentru dezvoltarea rapidă a unor aplicații orientate către utilizatori, livrate constant, într-o lume unde concurența serviciilor și jocurilor online și mobile este strânsă. Totuși, lansarea colaborărilor dintre echipele care dezvoltă aplicațiile și cele care se ocupă de operațiunile din IT a fost o provocare, deși aflate în același domeniu, cele două zone sunt diferite. În primele luni în care a implementat DevOps, Fin Goulding spune că a fost nevoit să facă față multor reticențe și chiar să impună acest mod de lucru, numit de el ca fiind o nouă călătorie. Dar surpriza a apărut în momentul în care DevOps a început să funcționeze, să ofere colaborare și inspirație, eliminând barierele dintre departamentele IT și oferind primele rezultate pozitive. Concluzia a fost că DevOps încurajează inginerii și dezvoltatorii să grăbească și eficientizeze procesul de dezvoltare a aplicațiilor pentru ca acestea să fie disponibile clienților când aceștia le doresc. În acest context nu este un secret de ce managerii din IT și alte părți implicate doresc să implementeze rapid DevOps, mai ales că inițiativele de afaceri digitale de astăzi le impun să implementeze aplicații și servicii de calitate într-un ritm incredibil.

Conceptual, DevOps susține dezvoltatorii și personalul de operațiuni să colaboreze îndeaproape, adesea în grupuri mici care se concentrează pe proiecte specifice, orientate către obiective bine definite. Împreună, membrii echipei împărtășesc abilitățile și experiențele lor pentru a depăși blocajele care duc la întârzieri în lansarea de software. Și dacă abordarea funcționează bine, aceștia vor împărtăși satisfacția de a vedea codul pus în producție mult mai repede decât înainte, fără a avea nevoie de elaborări de software între cele două grupuri. Un exemplu în acest sens este compania Nike, a cărui grup digital pentru consumatori dezvoltă peste 275 de experiențe software pe glob. Utilizarea conceptului DevOps ajută compania și dezvoltatorii săi să accelereze dezvoltarea și să aibă la dispoziție toate cele necesare pentru livrarea aplicațiilor în timp real, oferind și un cod stabil și rezistent. În același timp DevOps forțează o schimbare de cultură în cadrul departamentelor responsabile cu dezvoltarea aplicațiilor, pentru uitarea proceselor încercat și testat.

Provocarea de ajustare impusă de DevOps este de obicei mai dificilă pentru personalul din zona operațiunilor. Dezvoltarea este deja asociată cu agilitatea și viteza, accentul fiind pus pe furnizarea unui flux continuu de cod, adesea prin dezvoltare agilă și testare automată. Dezvoltatorii doresc și să fie capabili să își perfecționeze aplicațiile pe măsură ce apar noi capacități și cerințe de afaceri.

Personalul de operațiuni IT stabilește stabilitatea și controlul valorii, mai presus de toate, având obiceiul să se opună oricărei perturbări care amenință performanța și securitatea sistemelor critice, în acest caz implementarea DevOps. DevOps utilizează automatizarea pentru a înlocui multe dintre sarcinile care anterior ar fi fost realizate manual, de la furnizarea de mașini virtuale la lansarea și implementarea software-ului. Se pune accent pe generaliști, de regulă pe cei cu abilități avansate de scriere, decât pe experți în domeniu autorizați de furnizori de servere, stocare sau rețele. O implementare a DevOps a fost realizată și în cadrul companiei Molina Healthcare, unde câțiva ani au trecut pentru restructurarea echipei de operațiuni IT în vederea creării unei organizații bazate pe servicii. În acest proces, au fost desființate echipele separate de stocare, servere și rețele, fiind adoptată o abordare cu o singură zonă pentru gestionarea serviciilor IT, și au fost automatizate o gamă largă de procese. Conform reprezentanților companiei, DevOps nu are doar rolul de a implementa reguli de schimbare a jocului, fiind  vorba și de asigurarea faptului că acesta funcționează bine, că factorii implicați sunt receptivi și că răspund așteptărilor clienților în timp real. Acest lucru a fost realizat prin DevOps în cadrul Molina Healthcare, întreaga organizație deservindu-și mai bine pacienții.

Conform analiștilor de la Forrester, DevOps este un pas mare pentru operațiunile IT, vital și conectat la procesele de afaceri și clienți. DevOps ajută la eliminarea limitelor dintre zona de procese IT și cea de afaceri, ajutând la introducerea conducerii afacerilor în zona de dezvoltare, pentru a ajuta astfel ambele tabere să se înțeleagă și să colaboreze în dezvoltarea unor aplicații perfecte. DevOps este văzut ca un fel de program de fitness care poate ajuta în transformarea afacerilor în concurenți de clasă mondială. Totul cu o implementare atentă, cu redefinirea pas cu pas a obiectivelor, rolurilor și responsabilităților dar și pentru definirea zonelor de stabilitate a dezvoltării. În prima fază implementarea DevOps poate fi greoaie și dureroasă pentru toți cei implicați, la fel ca un program de fitness, continuând comparația.