Esential — May 1, 2017 at 5:26 am

Combinaţia explozivă

by

Analiştii IT par să conveargă înspre ideea că trei din cele mai puternice concepte ale universului IT actual, Internet of Things (IoT), inteligenţa artificială (AI) şi Big Data vor ajunge în foarte scurtă vreme să se întrepătrundă şi chiar să se combine în moduri care vor marca progresul IT în mediul telecom şi cel general de afaceri în anii care vin.

WatsonChiar dacă nu excelează prin număr, exemplele deja existente arată în mod clar direcţia de evoluţie a lucrurilor. Recent, de pildă, IBM şi Harman Professional Solutions au lansat o propunere pieţei de încăperi cognitive bazate pe voce. În esenţă, este vorba de o propunere bazată pe IBM Watson IoT şi capabilităţile difuzoarelor Harman privind răspunsuri automate la comenzi şi întrebări globale adresate de oamenii dintr-o încăpere inteligentă.

Interesant aici este faptul că elementul de inteligenţă artificială îşi extinde funcţionalităţile pe măsură ce oamenii folosesc încăperea mai des. Sistemul este deja folosit la spitalul Thomas Jefferson University din Philadelphia, unde pacienţii pot efectua acţiuni precum operarea luminilor ambientale şi a jaluzelelor de la ferestre prin simple comenzi vocale.

Această zonă de acţiune este suficient de interesantă ca toţi marii actori ai universului IT să îşi îndrepte investiţii înspre ea. De pildă, Lenovo a anunţat recent că va cheltui peste 1,2 miliarde USD în cercetare şi dezvoltare AI, IoT şi Big Data în următorii patru ani. Un astfel de volum de investiţii reprezintă peste o cincime din bugetul anual alocat de companie cercetării-dezvoltării, fapt care în sine demonstrează gradul enorm de interes pentru astfel de soluţii care vor modela viitorul digital.

Motivul rezidă în aplicabilitatea practic universală a soluţiilor care combină IoT, AI şi Big Data. De la maşinile autonome cu capabilităţ de învăţare, la spitale şi clădiri inteligente şi terminând (din păcate) cu arme tot mai inteligente, noua combinaţie explozivă va transforma şi mai mult o lume în care trăim şi care este şi aşa într-o continuă transformare indusă de tehnologie.