IT in World — May 2, 2017 at 5:05 am

Un centru de robotică din Edinburgh revoluționează medicina

by

robotCentrul de Robotică din Edinburgh (ECR) a primit o nouă finanțare pentru dezvoltarea proiectelor legate de robotică și inteligență artificială. Finanțarea va fi orientată în totalitate către dezvoltarea unui ”Robotarium”, unde roboți bazați pe inteligența artificială vor învăța din mediul înconjurător pentru a putea răspunde rapid în situații medicale și de intervenții urgente. Toate acestea în contextul în care inteligența artificială a evoluat impresionant în ultimii ani, în special în zona viziunii calculatoarelor și a procesării limbajelor umane.

Noile metode de învățare au crescut puterea de procesare a mașinilor, pasul următor fiind integrarea acestora în roboți. Proiectul robotului ”Pepper” este unul robotic aproape standard, cu înălțimea de un metru, ochi mari și un format general asemănător cu corpul omenesc. Robotul poate să și danseze, deși clar aceasta nu este funcția sa principală. Pepper a fost finanțat de UE în cadrul unui proiect pentru dezvoltarea unui robot social-inteligent. În prima sa etapă, Pepper începe să opereze într-un mall din Finlanda, unde va ajuta oamenii și va comunica cu aceștia.

ECR dezvoltă robotul Pepper pentru mai mult decât comunicare, fiind dezvoltat pentru a interacționa cu oamenii, fiind bazat și pe științe sociale, pentru a deveni cât mai prietenos și apropiat pentru oameni. Aceste funcții pot fi obținute doar prin dezvoltarea inteligenței robotului pentru a gândi singur, dar și pentru a învăța fără a fi programat special către anumite reguli, având posibilitatea să fie învățat și programat de oricine, printr-o interacțiune naturală, nu strict prin coduri și programare. În sectorul medical, roboții au avut doar roluri minore, cum sunt cei pentru curățenia podelelor sau alte acțiuni administrative, aceștia prinzând viață pentru a putea fi utilizați în scopuri mult mai utile cu ajutorul inteligenței artificiale. Un exemplu de utilizare este dar de un robot care poate asista adulții autiști, având un rol de asistent personal permanent, mai ales în contextul în care un asistent uman poate fi uneori deranjant sau costisitor. Apoi, un alt tip de robot poate fi utilizat pentru detectarea diferitelor tipuri de cancer de piele, prin implementarea în memoria acestora a unui set amplu de exemple de tumori sau dereglări ale pielii, pe care ulterior să le compare cu pielea oamenilor. Acest lucru nu va elimina totuși specialiștii, aceștia urmând să aibă rolul final în punerea unui diagnostic.

Exemplele continuă cu robotul Husky, care poate merge în locul oamenilor în zone periculoase, cum sunt cele cu încărcătură radioactivă, materiale sau dispozitive periculoase. Husky este bazat pe o structură unică, cu două brațe care pot realiza operațiuni sensibile, deplasându-se cu ajutorul unui suport cu 4 roți. Acum, Husky este preluat de experții ECR pentru a învăța lucruri noi și pentru a beneficia de cele mai noi simțuri ale inteligenței artificiale. După operațiunile experților, Husky ar putea să gândească și să opereze singuri în multe cazuri. Inteligența artificială aduce o revoluție în robotică, fiind acum orientată mult către zona medicală și a ușurării vieții oamenilor. În viitor se preconizează ca ar putea fi implementate și proteze inteligente, conectate direct la creier.