Big Data&Analytics — May 9, 2017 at 5:34 am

Adoptarea timpurie și utilizarea personalului calificat sunt cheia succesului în implementarea Big Data

by

Companiile au urmărit implementarea rapidă a tehnologiilor Big Data, investind sume importante, dar fără a avea o siguranță clară că aceste investiții se vor întoarce în conturi prin utilizarea tehnologiilor implementate.

Big Data

Un studiu din anul 2014 indică faptul că o serie de companii au avut parte de îmbunătățiri modeste ale veniturilor și costurilor după implementarea tehnologiilor de date. O ultimă statistică realizată pe investițiile în tehnologiile de Big Data vizează 714 companii variate din toată lumea. Rezultatele arată că obținerea unor profituri importante în urma implementării este posibilă prin concentrarea pe capacitatea datelor analitice și pe capabilitățile de Big Data din IT. De asemenea, în ciuda investițiilor care au crescut valoarea operațiunilor, veniturile obținute pentru companiile de consum au fost unele reduse. Modul de realizare a studiilor pe această temă este unul bine definit, care evită companiile de tehnologii supraevaluate, profitul fiind măsurat cu ajutorul profitului operațional, datele oferite de acesta fiind utile în deducerea randamentului acestor investiții. De exemplu avantajele de a fi primul motor de analiză de date într-o anumită piață. Au fost măsurate și analizate profiturile provenite din tehnologiile care au legătură directă cu Big Data, fiind analizate de asemenea doar investițiile în tehnologiile de gestionare a Big Data.

Studiul a analizat cheltuielile cu Big Data din domenii majore de afaceri, fiind vizate operațiunile, funcțiile de legătură cu clienții și inteligența în afaceri. Ca rezultate obținute, sunt marcate două concluzii cheie. 

În primul rând investițiile mari se aseamănă cu cele din ciclurile anterioare de investiții în IT, fiind nevoie de timp pentru ca noile tehnologii să înceapă să lucreze la scară largă pentru a genera beneficii complete. Acest model este urmat și de Big Data, care a oferit o creștere medie a profitului cu 6% pentru companiile studiate. Acest lucru a crescut la 9% pentru investițiile de cinci ani, deoarece companiile care le-au făcut au beneficiat probabil de difuzarea mai mare a datelor analitice în acea perioadă. În ansamblu, investițiile în tehnologii Big Data au reprezentat 0.6% din veniturile companiilor, returnând de 1.4 ori mai mult la acest nivel de investiții, cifră crescută la 2 în ultimii cinci ani, reprezentând o creștere importantă, depășind chiar și multiplii pe care alții l-au identificat pentru cheltuielile de cercetare, dezvoltare și marketing.

În al doilea rând, companiile au beneficii mari prin investițiile în Big Data, cheltuielile pentru analiză oferă inteligență competitivă, atingând astfel necesitățile clienților mult mai rapid, optimizând operațiunile și stocurile, generând astfel profituri de până la 6%. Companiile încearcă să implementeze tehnologiile în toate operațiunile, studiul indicând faptul că eforturile de democratizare a utilizării instrumentelor de analiză pentru multiple categorii de angajați din prima linie vor aduce îmbunătățiri ample ale performanței.

Studiul arată existența a trei aspecte de bază care duc la eficientizarea performanței și recuperarea rapidă a investiției în tehnologii Big Data.

Primul aspect se referă la investițiile timpurii, care sporesc beneficiile. Cercetarea arată că implementarea timpurie a tehnologiilor ajută companiile să le învețe și testeze, răspunzând rapid la anumite erori și provocări, înclinând balanța rapid către capabilități valoroase care în final vor duce la diferențierea față de companii concurente.

Combinarea investițiilor în IT și în calificare este vitală, abordarea de separare a celor două fiind greșită, studiul arătând că peste 40% din eficientizarea profiturilor este obținută corelând investițiile în IT și în calificarea pentru utilizarea datelor mari. Constrângerile organizaționale pot face dificilă eficientizarea câștigurilor, deoarece companiile își delimitează adesea investițiile. De exemplu, departamentul de IT sau tehnologie are de obicei sarcina de a determina nivelul investițiilor în procesarea volumelor mari de date necesare, în timp ce unitățile de afaceri și departamentele de resurse umane își elaborează propriile planuri de cheltuieli pentru resursele angajaților. În momentul în care companiile își coordonează investițiile în capitalul IT cu roluri calificate, performanța se îmbunătățește substanțial. Cu o gamă largă de calificați, companiile pot utiliza analize de date pentru a răspunde provocărilor actuale ale zonelor funcționale ale acestora, dezvoltând în același timp aplicații care să se îndrepte spre necesitățile de date ale viitorului.

În final studiul arată că implementarea timpurie a tehnologiei, combinarea investițiilor și utilizarea unor calificați pentru Big Data, reprezintă cheia pentru 80% din companiile care au înregistrat profit operațional în urma implementării Big Data. Urmărirea noilor evoluții, echilibrarea investițiilor în aptitudini și tehnologii și devenirea unui magnet pentru personalul calificat de vârf vor constitui considerentele primordiale pentru companiile care doresc să transforme câștigurile lor modeste de analiză a datelor într-o resursă mai largă și mai substanțială.