Securitate — May 10, 2017 at 11:50 am

Cum își pierd oamenii datele

by

Cauze_pierdere_dateOamenii își iubesc dispozitivele digitale. Cu toate acestea, ei le expun riscurilor printr-un comportament care le compromite securitatea. O cercetare realizată de Kaspersky Lab arată o contradicție în felul în care oamenii își tratează datele: deși sunt conștienți de pericolul reprezentat de infractorii cibernetici, acțiunile lor arată că nu își protejează datele în mod corespunzător. Astfel, aproape jumătate dintre ei nu își iau nici măcar măsuri elementare de securitate, cum ar fi setarea unor parole sau a unui cod PIN.

Studiul arată că majoritatea utilizatorilor recunosc existența amenințărilor de securitate la adresa informațiilor deținute, trei sferturi (73%) fiind de acord că infractorii cibernetici și hackerii reprezintă un mare risc pentru datele lor. Două treimi dintre respondenți (65%) spun că programele malware sunt o amenințare cu un grad mare de risc. Există, însă, o discrepanță între îngrijorările pe care le au oamenii în legătură cu siguranța datelor lor și măsurile pe care le iau (sau mai degrabă nu le iau) pentru a-și proteja datele.

Doar aproximativ jumătate dintre utilizatori își protejează dispozitivele cu o parolă: 53% folosesc una pentru smartphone, 42% – pentru tablete și 48% – pentru computere. Mai mult, o persoană din zece nu face nimic pentru a-și proteja datele (19% – pe tablete, 10% – pe computer și 11% – pe smartphone-uri). Deși amenințarea reprezentată de infractorii cibernetici și de programele malware este considerată de mulți drept un risc major pentru datele lor, doar aproximativ o treime dintre ei au instalată o soluție de securitate pe dispozitive.

În plus, există o discrepanță între realitate și percepția utilizatorilor despre un comportament neadecvat și impactul acestuia. Mai puțin de jumătate dintre utilizatori (47%) recunosc că propria lor neatenție poate să compromită serios siguranța datelor. Totuși, când au fost întrebați cum și-au pierdut datele în trecut, 19% dintre aceștia au admis că le-au șters chiar ei, accidental. Această cauză se află pe locul al doilea, după persoanele care pierd date în urma defectării dispozitivului (23%).

Atunci când vorbim despre atașamentul oamenilor față de datele lor, fotografiile și video-urile sunt văzute de mulți drept cele mai valoroase și de neînlocuit forme de date stocate pe dispozitivele digitale. Însă, acestea se află în cel mai mare pericol de a fi pierdute de pe smartphone-uri, 44% dintre oameni spunând că li s-a întâmplat în trecut, în timp ce 37% dintre utilizatorii de Internet și 30% dintre utilizatorii de tablete au experimentat același lucru.

”Datele valoroase salvate pe dispozitivele digitale pe care le folosim în fiecare zi nu primesc protecția pe care o merită”, comentează Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. “Având în vedere câtă încredere este acordată dispozitivelor pentru a proteja amintiri și informații, este important ca măsurile de securitate pe care oamenii se bazează să fie capabile să se adapteze la aceste responsabilități și să le mențină protejate – indiferent de dispozitiv și de modul în care va fi folosit. Dacă ne bazăm pe dispozitive multiple pentru stocarea datelor importante, este nevoie de o altă abordare, mai solidă și mai sigură. Doar atunci pot fi acoperite toate punctele de vulnerabilitate, inclusiv orice problemă care ține de cunoștințele pe care le au utilizatorii sau de pierderile accidentale de date.“

Pentru îmbunătățirea protecției datelor importante de pe dispozitive, utilizatorii pot să ia câteva măsuri simple de precauție. Prin realizarea unui backup în cloud, datele pot fi recuperate ușor în orice moment, de oriunde, dacă dispar de pe dispozitivul folosit. Criptarea informațiilor sensibile și protejarea cu parole a dispozitivelor și a aplicațiilor vor îngreuna accesarea datelor dacă un dispozitiv ajunge la cineva rău intenționat. Soluțiile de management al parolelor pot să ajute la crearea și stocarea sigură a unor parole unice.

Utilizatorii ar trebui, de asemenea, să activeze conexiunile VPN pentru a-și proteja datele atunci când folosesc rețele Wi-Fi publice. Ca măsură suplimentară, datele sensibile pot să fie  șterse de la distanță prin instrumente de administrare de la distanță, dacă dispozitivul este pierdut sau furat. Kaspersky Total Security îi poate ajuta pe utilizatori să aplice aceste măsuri și altele, pentru o bună protecție și integritate a datelor.

Pentru mai multe informații despre cercetare, vă rugăm să citiți raportul: ”Risking data heartache: it hurts to lose the data you love”.