NEW TECHNOLOGY — May 10, 2017 at 7:59 am

Cum transformă Big Data cercetările pentru vindecarea cancerului

by

cancerInstitutul pentru Cercetarea Cancerului din Londra utilizează Big Data pentru procesarea unor mari volume de date în vederea descoperirii unor medicamente pentru ameliorarea și vindecarea cancerului. Cancerul reprezintă una din bolile cele mai grave cunoscute de medicina modernă, puține tratamente și remedii fiind eficiente, mai ales în cazurile terminale.

Medicii apelează acum la tehnologia inteligentă pentru a răspunde provocării de stopare a deceselor cauzate de această boală. Se estimează ca 40% din populația globului manifestă diferite forme ale cancerului pe durata vieții. Acum, cercetătorii nu mai caută remediile doar în cercetările biomedicale, apelând la o combinație dintre biologie, matematică, analytics și machine learning. Toate acestea în contextul în care distanța dintre tehnologia informației și biologie nu este mare, cantitatea de informații din biologie fiind mare și sprijinită acum de matematica avansată și analiza datelor.

În timpul tratamentelor sunt obținute mari cantități de date de la diagnostice și studii, datele colectate fiind analizate și prelucrate la nivele imposibile anterior. Ca volum al datelor, cercetătorii spun că pentru colectarea și prelucrarea tuturor informațiilor necesare, ar fi necesară stocarea a 50 TB pentru fiecare persoană. Acest spațiu este unul enorm, comparat de exemplu cu cei 45 TB generați de Telescopul Hubble în 20 de ani de operare. Totuși, în prezent nu sunt colectate aceste cantități de date de la pacienți, dar sunt colectate cantități mari de date din surse cum sunt probele de la pacienți, imaginile medicale, rezultatele de laborator, datele experimentale și datele farmaceutice. Avantajul capacității de colectare a acestor mari cantități de date este că toate sunt prelucrate de cercetătorii care sunt deschiși la primirea și analiza unor cantități nelimitate de date.

Beneficiile colectării și analizei unor cantități mari de date în timp real pot duce la dezvoltarea unor tratamente mai inteligente și dedicate fiecărui pacient, fiind înțelese cele mai complexe etape ale cancerului la un nivel fără precedent. Utilizarea unor cantități mari de date ajută cercetătorii să se orienteze rapid către zone de concentrare, pentru a utiliza știința în cel mai eficient mod. Astfel vor fi reduse pistele greșite sau fără rezultate concrete, reducând timpul pierdut de cercetători pentru un final fără rezultate. Pentru toate acestea, provocarea a fost aducerea tuturor datelor într-un singur loc, utilizând platforma de date canSAR unde au fost stocate toate informațiile colectate. Platforma colectează și stochează datele din diferite zone științifice, fiind o resursă publică ce poate fi accesată de peste 200.000 de oameni de știință din toată lumea.

Un obstacol pentru colectarea și partajarea datelor a fost reticența cu care este văzută această procedură, tratată de multe ori cu refuzuri din partea celor implicați. Totuși, cercetătorii garantează modul anonim în care sunt partajate și prelucrate datele, conținând doar informații strict tehnice și medicale, foarte valoroase pentru descoperirea tratamentelor care în final vor vindeca rapid cancerul.