Agricultura&FMCG — May 10, 2017 at 1:17 pm

Modul în care agricultura bazată pe informații va hrăni lumea

by

agricultureProducătorul de echipamente pentru agricultură John Deere spune că noile tehnologii digitale vor avea un rol vital în creșterea eficienței în agricultură și în creșterea producției. Toate acestea în contextul unei creșteri a populației globale la 9 miliarde de oameni în următorii 30 ani, punând presiune pe producția agricolă datorită creșteri consumului de mâncare.

Spațiile agricole sunt limitate și nu mai au capacitatea de extindere în viitorul apropiat, fiind necesară o nouă abordare pentru creșterea producției pe suprafețele existente. Agricultura a ținut pasul cu creșterea consumului odată cu dezvoltarea tehnologiei și mecanizarea procedurilor, crescând rapiditatea cu care plantațiile sunt cultivate și culese. Dar cu toate acestea, pământul este utilizat la doar 50% din capacitatea sa reală, fiind departe de a fi exploatat la limitele sale reale. Astfel, următorul pas este creșterea eficienței și productivității prin agricultura informatizată și conectată cu ajutorul noilor tehnologii inovative. Senzorii IoT, conectivitatea, analiza bazată pe cloud, vehiculele cu conducere automată și alte servicii inovative vor ajunge în toate fermele și industriile legate de agricultură într-un timp destul de scurt.

Vehiculele agricole autonome vor juca un rol vital în eficientizarea proceselor din această industrie. Astfel, deja producătorii au implementat ghidarea automată și sistemele de urmărire și direcție, venind astfel în ajutorul agricultorilor care au implementat agricultura de precizie, optimizând astfel recoltele. Un următor pas important dar și logic este trecerea la vehicule total autonome, pentru eficientizarea modului în care acestea sunt conduse. De multe ori, chiar dacă vehiculele sunt din noile generații, acestea sunt dificil de manevrat pe teren accidentat și chiar mai greu de întors în spații strâmte și complexe. În acest sens experții de la John Deere se orientează către premisele IoT în vederea dezvoltării unor vehicule inteligente. Sistemele de orientare conectate prin satelit, care sunt deja o caracteristică în majoritatea vehiculelor John Deere, oferă companiei o bază pentru adăugarea capabilităților IoT. Acum vehiculele pot accesa senzori pentru a trimite datele în timp real în cloud pentru a fi analizate, ajutând la luarea în calcul a tuturor detaliilor de la planificare până la plantare și recoltare. În zilele noastre deciziile sunt luate pe baza cunoștințelor și a experienței, lucru care trebuie reorientat către decizii bazate pe date concrete și analize în timp real. Astfel, se încearcă o colectare a datelor de la utilaje diferite aflate în locații variate pentru analiza datelor și realizarea unor rapoarte detaliate care să ajute fermierii în luarea celor mai bune decizii. Compania a dezvoltat deja o platformă web pentru conectarea utilajelor în vederea activării mentenanței preventive. Scopul este optimizarea utilajelor și minimizarea timpilor de staționare pentru revizii, schimb de piese sau defecțiuni. Utilajele John Deere ajută agricultorii cu implementarea de senzori direct pe câmpuri pentru a avea o imagine generală asupra activității utilajelor dar și a acțiunilor și tratamentelor realizate în teren.

Inovații cum ar fi un ecosistem deschis sunt deja implementate timpuri de cei interesați. Aceste inovații ajută de exemplu la diagnosticarea rapidă a unui echipament de la distanță și la alocarea rapidă a unui tehnician pregătit cu cele necesare pentru remedierea unei probleme pe care o cunoaște deja. Astfel, timpii morți pot fi reduși de la câteva ore la doar 40 minute. Pe lângă optimizarea operațiunilor utilajelor și executarea operațiunilor prin intermediul tehnicienilor conectați, platforma poate fi de asemenea utilizată pentru a optimiza livrarea de nutrienți sau pesticide, tratând doar acele zone ale unui câmp care au nevoie de ele și aplicându-le exact în cantitățile potrivite. Cu toate acestea, pentru a furniza nivelurile necesare de îmbunătățire, este nevoie de mult mai multă cooperare între furnizorii concurenți, în special atunci când vine vorba de interoperabilitatea cloud.