Bizpoint — May 22, 2017 at 6:18 am

Hidroelectrica ajunge în secolul 20

by

hidroelctricaCompania de stat Hidroelectrica SA a anunţat recent finalizarea implementării unui proiect major de tip ERP. Proiectul a fost implementat pe baza platformei SAP ERP într-un termen record de nouă luni, fapt care a atras premierea de către furnizorul IT cu premiul pentru implementare rapidă în cadrul SAP Quality Awards 2017.

Sistemul implementat are 300 de utilizatori din toate departamentele, până la nivel de sucursală și uzine. Pe lângă procesele uzuale de gestiune economico-financiară și logistice, gestiune resurse umane și salarizare, sistemul acoperă și procesele critice specifice de planificare a producției și de trading de energie, precum și de investiții și dezvoltare.

“Prin implementarea acestui sistem, Hidroelectrica a uniformizat procesele derulate la nivelul sucursalelor și uzinelor, a introdus mecanisme de planificare și gestiune transparente și auditabile, care permit analize manageriale complexe pentru suportul decizional și continuă îmbunătățirea și optimizarea activităților tehnico-economice în planurile strategic, tactic și operativ, necesare menținerii competitivității și rentabilității într-un mediu din ce in ce mai concurențial, atât pe piața locală cât și regională”, a declarat Yugo Neumorni, directorul IT al companiei, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Conform informaţiilor furnizate de companie, anterior anului 2014 au existat 3 tentative de lansare a licitației pentru implementarea unui sistem ERP, de fiecare dată procesul fiind contestat puternic și respins de către ANRMAP. Bugetul inițial alocat acestui proiect a fost de aproximativ 9 milioane de euro. Cu ocazia licitaţiei organizate ca urmare a rescrierii caietului de sarcini în scopul optimizării financiare a proiectului de la 9 milioane euro la 3,5 milioane euro la sfârșitul anului 2014 au participat 11 firme/consorții de firme, 5 dintre acestea propunând platforma tehnologică SAP, iar alți 5 propunând platforma tehnologică Oracle. În urma licitației a fost declarat câștigător consorțiul format din societățile INFORMATION BUSINESS CONSULTING – lider, ELECTRICA SOLUZIONA, în calitate de partener și INDRA, terț susținător cu un punctaj de 93,65 puncte și valoarea ofertei de 1.703.942,57 euro fără TVA.

Valoarea acordului cadru a fost stabilită la 1.703.942 euro, de 5 ori mai puțin decât valoarea inițială a achiziției, stabilită în 2012 și reprezintă cel mai redus cost de implementare pentru proiecte de o asemenea anvergură. Valoarea primului contract subsecvent, care presupune implementarea serviciilor, a fost stabilită la 997.300 euro dintre care: 502.235 euro valoarea licențelor, 86.865 euro valoarea mentenanței de licențe, 408.200 euro valoarea serviciilor de implementare. Contractele subsecvente prevăd o sumă de 169.081 euro anual pentru suport și mentenanța de licențe și 58.590 euro anual în vederea unor potențiale cereri de schimbare/modificare.

Rămâne de văzut dacă succesul unui astfel de proiect, o premieră pentru industria de stat din România, va fi urmat şi de lansarea unor alte proiecte care să ducă un mamut precum Hidroelectrica din secolul 20 în secolul 21, în era digitală.