Securitate — May 24, 2017 at 11:06 am

Soluții de supraveghere cu funcții inteligente pentru cafenele moderne

by
coffeLa fel ca in orice alta afacere, evolutia unei cafenele duce la aparițue unor noi provocări pentru manager: Poate deveni cafeneaua mea mai bună? Câți clienți am în mod curent? Sunt ei serviți corespunzător? Sunt angajații mei eficienți? Este cafeneaua mea sigură?

Securizarea unei locatii, in special in afara orelor de program, este un detaliu tot mai important pentru afacerile moderne. In acest scop, ELKO Romania propune camera AXIS M2025-LE pentru supravegherea video perimetrala de exterior a cafenelelor. Modelul este o camera video IP de tip bullet, usor de instalat, ce furnizeaza imagini Full HD cu pana la 25/30FPS (cadre pe secunda). Aceasta asigura un unghi de vizibilitate in plan orizontal de 115 grade si poate inregistra continut video in conditii de lumina ambientala scazuta, de pana la 0.2Lux, sau in intuneric complet cu ajutorul functiei de iluminare IR integrate. Pe langa securizarea la exterior a locatiei, managerul de cafenea poate folosi camera si pentru a analiza zona pietonala, pentru a determina orele cu flux maxim si orele cu flux minim si pentru a aproxima interesul generat de cafenea pentru trecatori. Ulterior, poate folosi toate aceste informatii pentru fundamentarea unor decizii care sa duca la eficientizarea afacerii.
Pentru interiorul cafenelei, ELKO Romania recomanda instalarea de camere de supraveghere video IP tip dome, AXIS M3045-V si/sau AXIS M3044-V. Prevazuta cu un senzor CMOS de 1/3 si rezolutie de 2MP, camera M3045-V este potrivita pentru zonele largi, asigurand un unghi de vizualizare in plan orizontal de 106 grade si o rezolutie de 1920×1080 pixeli la 25/30FPS. Senzorul CMOS de 1/3 cu rezolutie de 1MP folosit de M3044-V este potrivit pentru zone mai inguste, asigurand un unghi de vizualizare in plan orizontal de 82 grade. Prin supravegherea video a cafenelei cu aceste doua modele, se obtin pe de o parte securizarea locatiei si securitatea clientilor impotriva furturilor, iar pe de alta parte poate fi monitorizata activitatea angajatilor.
In paralel, managerul poate utiliza aceste solutii pentru a estima numarul zilnic de clienti, determina care sunt intervalele orare de varf si cele cu activitate scazuta, afla cu usurinta care sunt spatiile din cafenea preferate de clienti sau pentru a determina care sunt zonele de servire supra-solicitate. In functie de informatiile rezultate, managerul poate decide ulterior o reamenajare a cafenelei, o suplimentare a personalului in functie de intervalul orar sau o modificare a numarului de zone de servire. Toate acestea sunt decizii cu un rol important in eficientizarea afacerii prin indreptarea atentiei catre client si catre cerintele acestuia, intr-un mod discret, non-invaziv si, in acelasi timp, precis. In plus, Axis M3045-V este prevazuta cu iesire HDMI, care poate fi utilizata pentru a reda in timp real continutul video filmat pe un display public, care sa aduca la cunostinta clientilor diverse aspecte din cafenea, precum arta din spatele prepararii cafelei comandate. Astfel, se poate adauga cu usurinta cafenelei o nota moderna de profesionalism. In plus, camerele pot fi folosite si pentru a transmite live diferite evenimente din cafenele cum sunt lansarile de carti, evenimente mondene etc. Cea mai simpla solutie poate fi folosirea software-ului CamStreamer, de la Netrex. Aplicatia permite camerelor IP Axis sa transmita continut video catre Facebook si Youtube, procesarea fiind realizata direct de camerele de supraveghere video.

Atat modelul de exterior M2025-LE, cat si cele 2 modele de interior M3045-V si M3044-V sunt prevazute cu tehnologie Power over Ethernet (PoE) si respecta standardul IEEE 802.3af, ceea ce inseamna ca nu sunt necesare surse de energie dedicate, alimentarea realizandu-se prin cablul de retea. De aceea, ELKO Romania recomanda folosirea switch-urilor Allied Telesis, printre care modelul FS708/POE este conceput special pentru micile afaceri in vederea obtinerii unui pret de achizitie atractiv, fara a face rabat la calitate sau performante. Prevazut cu 8 porturi Fast Ethernet, acesta este adaptat perfect pentru orice mediu de utilizare la interior, permitand instalarea pe perete sau in rack.

Toate cele 3 modele de camere de supraveghere IP incluse in solutia prezentata permit stocarea imaginilor inregistrate pe cardurile de memorie Axis microSDXC, iar pentru o centralizare a datelor si pentru un plus de siguranta a acestora, este asigurat suport pentru stocarea pe echipamente cu back-up in retea (NAS). Optional, solutia poate fi completata cu un NAS Western Digital My Cloud EX4100, prevazut cu 4 interfete SATA cu suport pentru multiple configuratii RAID si suport software pentru solutii de supraveghere video.

ELKO Romania vine in completarea solutiei hardware cu o solutie software complexa, furnizata fara costuri suplimentare. Dezvoltat de Axis Communications in jurul unui design modern si intuitiv, AXIS Companion este un instrument software de administrare a continutului video generat de camerele video de supraveghere IP. Pe langa usurinta in instalare si utilizare, atuul principal al acestuia il constituie suportul pentru accesarea camerelor si a inregistrarilor de la distanta, atat de pe PC-uri, cat si de pe dispozitive mobile Android sau iOS. Iar suportul pentru pana la 16 camere de supraveghere video IP per locatie poate satisface cu prisosinta necesitatile unei cafenele, indiferent de dimensiunile acesteia. AXIS Companion permite atat vizualizarea in timp real a imaginilor surprinse de camerele de supraveghere video IP, cat si pentru redarea inregistrarilor stocate de acestea pe carduri de memorie sau pe echipamente de stocare in retea. Iar pentru a facilita o analiza cat mai usoara si rapida, inregistrarile sunt grupate cronologic, cu o reprezentare grafica intuitiva ce delimiteaza inregistrarile declansate de miscare de cele continue.
Concluzie
Solutia completa ELKO Romania, compusa din camerele AXIS M2025-LE, AXIS M3045-V si/ sau AXIS M3044-V, plus elementele de infrastructura necesare si din componenta software AXIS Companion asigura, pe langa securitatea locatiei, a personalului si a clientilor, contactul permanent al managerului de cafenea cu afacerea sa, precum si oportunitati de dezvoltare. Pe langa securitate, acesta are la indemana si un instrument complex si modern de monitorizare si analiza, care sa ii permita sa ia in orice moment decizii fundamentate, cu scopul imbunatatirii serviciilor furnizate clientilor si eficientizarii afacerii. Solutia este usor de extins si de adaptat in functie de nevoile specifice ale fiecarei cafenele si de dimensiunile spatiului vizat, pentru a asigura de fiecare data un nivel optim de securitate, eficienta si modernism.