Bizpoint — May 28, 2017 at 8:48 am

Tema zilei: software-defined

by

ciscoGigantul Cisco a anunţat recent că va achiziţiona Viptela, o companie americană aflată pe piaţă de cinci ani, contra sumei de 610 milioane USD. Conform analiştilor, prin această achiziţie Cisco face un pas important către fortificarea portofoliului propriu de soluţii SD-WAN, în efortul de a-şi migra cât mai multe din serviciile oferite pieţei în cloud. Tranzacţia este aşteptată să fie finalizată în a doua parte a anului.

Conform datelor existente, Viptela, un fost start-up californian de succes, a construit o tehnologie bazată pe o platformă de lucru intitulată Secure Extensible Network (Reţea extensibilă securizată). Platforma foloseşte routere fizice vEdge ca să stabilească un plan securizat de lucru cu date, precum şi un controller bazat pe cloud care orchestrează conectivitatea între routere şi alocă lăţime de bandă în mod dinamic, după necesităţile momentului.

Un alt motiv al achiziţiei ar putea fi acela că, în cei cinci ani de activitate pe piaţă, Viptela a reuşit să numere în propriul portofoliu de clienţi firme mari de pe piaţa americană, precum şi acela că platforma este folosită la servicii SD-WAN gestionate de la distanţă oferite de mai mulţi furnizori de astfel de servicii, printre care se numără gigantul Verizon.

Cu această achiziţie, Cisco va putea să furnizeze un portofoliu cuprinzător de soluţii SD-WAN on-premises, cloud-based şi hibride. Compania va oferi serviciul cloud-based Viptela pe lângă produsele sale deja existente, IWAN şi Meraki SD-WAN. Analiştii spun că achiziţia este perfect logică, de vreme ce Cisco s-a lansat cu hotărâre pe calea achiziţiilor de firme care oferă tehnologii moderne, în loc să îşi modernizeze propriile tehnologii. Anterior în cursul anului, Cisco a cumpărat AppDynamics contra sumei de 3,7 miliarde USD, iar anul trecut a cumpărat furnizorul de soluţii IoT Jasper Technologies contra sumei de 1,4 miliarde USD.

Ultima firmă cumpărată face parte din tentativa gigantului american de a-şi extinde pachetul de servicii cloud, în încercarea de a ţinti mai eficace baza de clienţi în lărgire care preferă să utilizeze servicii software în loc de hardware proprietar pentru a-şi gestiona reţelele proprii. IDC previzionează că piaţa de servicii SD-WAN va depăşi 6 miliarde USD la nivel global până în anul 2020.