Studii — June 21, 2017 at 9:34 am

Rolul CFO-ului în era digitală

by
agile financeConform studiului Agile Finance Revealed: The New Operating Model for Modern Finance rolul CFO-ului evoluează rapid de la specialist în finanțe către strateg, ajutându-I pe CEO să gestioneze mediul de business în constantă schimbare, să găsescă noi oportunități și să genereze creșteri.

Noile tehnologii le dau CFO-ilor și echipelor din departamentul financiar posibilitatea să privească dincolo de rapoartele tradiționale și să vadă organizația în întregime, să evalueze principalele direcții de creștere care nu apar în bilanțuri și, în cele din urmă, să influențeze parcursul organizațiilor din care fac parte.
Această abordare presupune o adevărată transformare a modelului de business. Iar pentru CFO și echipele din departamentele financiare care concurează în contextul erei digitale, aceste eforturi dau roade. Studiul AICPA / CIMA arată că 95% dintre liderii din domeniul financiar cu grad crescut de agilitate au raportat creșteri de venituri comparativ cu doar 70% dintre ceilalți lideri.
Adoptă un nou model financiar
Studiul AICPA / CIMA a urmărit impactul și modelele de lucru ale liderilor agili din domeniul financiar. Majoritatea au indicat următoarele ca modele de bună practică:
 • Fii proactiv, nu reactiv: prin folosirea tehnologie cloud, centralizarea serviciilor și automatizarea proceselor financiare de rutină, CFOii și echipele lor se pot concentra mai mult pe strategie. Studiul AICPA arată că 67% dintre liderii agili petrec mai mult de jumătate din timpul lor făcând analize anticipative în comparație cu 45% dintre ceilalți lideri.
 • Deblochează informația (communication silo) : Tehnologia face din ce în ce mai ușor fluxul de informație și centralizarea datelor. În plus, liderii agili deblochează distribuirea informației(communication silo) prin integrarea echipelor ceea ce poate crește productivitatea

și poate scădea costurile. O analiză Accenture
arată că până în 2020, echipele inter-funcționale integrate vor livra 80% dintre serviciile financiare
tradiționale reducând costurile cu 40% și dublând sau triplând productivitatea.
 • Privește dincolo de indicatorii de performanță obișnuiți: CFOii și echipele din departamentul financiar au acum la dispoziție noi instrumente pentru a urmări analiza și îmbunătăți indicatorii de performanță (KPI) care, în mod obișnuit nu erau incluși în modele financiare. Deși acești KPI intangibili pot fi diferiți de la o companie la alta, ei pot include satisfacția clientului, procese de business, relația cu clienții, capitalul uman și reputația brand-ului. CFOii folosesc datele ca să facă predicții mai precise, să minimizeze riscurile și să descopere noi oportunități.
 • Dezvoltă aptitudini cheie: Nu numai că liderii financiari agili sunt mai predispuși la a evalua performanta general a echipei financiare ca fiind excelentă dar valorizează mai mult aptitudinile necesare pentru a deveni mai agili acum și în viitor. De exemplu 60% dintre liderii financiari agili spun că aptitudinile de transpunere vizuală a datelor din echipele lor sunt excelente în comparație cu 24% dintre ceilalți lideri.
60% dintre liderii agili evaluează expertiza în big data a echipelor proprii ca fiind excelentă, în comparație cu doar 21% dintre colegii lor non-agili.
 • Transformă viziunea strategică în acțiuni: cu ajutorul tehnologiei cloud, machine learning și a datelor în timp real, CFOii au informațiile de care au nevoie pentru a înțelege tendințe cheie și să profite de ele foarte repede. De avut în vedere că 48% dintre liderii financiari agili sunt cotați ca fiind “foarte eficienți” în livrarea de analize de perspectivă care identifică noi oportunități de creștere a veniturilor. Conform studiului AICPA/CIMA 56% au lansat cu succes un nou produs sau serviciu. Atingerea acestui nivel înalt de agilitate cere un nou model de lucru în departamentul financiar și capabilitățile digitale potrivite. Așa cum arată studiul AICPA/CIMA liderii care adoptă și politizează aceste bune practice vor crește influența pe care o au asupra organizațiilor și vor genera mai multă valoare.
Tags