Evenimente — June 29, 2017 at 11:11 am

Dell EMC își demonstrează avansul semnificativ în dezvoltarea comunității High Performance Computing la ISC 2017

by

dellÎn cadrul ISC 2017, Dell EMC a anunţat încheierea unui parteneriat pentru accelerarea democratizării şi progresului HPC, precum şi completări la propriul portofoliu Ready Solutions, care vor ajuta clienţii să optimizeze şi mai mult proiectele proprii HPC. Lucrând împreună cu cercetători şi inovatori de top din întreaga lume, soluţiile Dell EMC HPC permit clienţilor să realizeze progrese critice în domenii precum cercetarea, ştiinţele vieţii şi producţia.

Noul acord strategic şi recunoaşterea industriei subliniază leadership-ul HPC

Dell EMC şi NVIDIA şi-au extins colaborarea prin semnarea unui nou acord strategic care include dezvoltarea împreună de produse şi soluţii noi care se adresează cerinţelor în creştere ale fluxurilor de lucru şi centrelor de date, cu soluţii GPU-accelerated pentru HPC, analiza datelor şi inteligenţă artificială. În plus, Dell EMC va lucra împreună cu NVIDIA pentru susținerea noii arhitecturi Volta şi intenţionează să lanseze soluţii bazate pe Volta până la sfârşitul acestui an.

Sistemele furnizate de Dell EMC continuă, în acelaşi timp, să câştige recunoaştere ca lidere în industrie, datorită numărului în creştere de sisteme incluse în topurile TOP500 şi Green500. Publicat de două ori pe an, TOP500 prezintă cele mai puternice 500 de sisteme de computere disponibile la nivel comercial în lume. Topul Green500 furnizează o ierarhie a celor mai eficiente supercomputere din lume din punct de vedere energetic. În aceste topuri apar mai multe sisteme furnizate de Dell EMC, între care se numără:

  • Cambridge Research Computing Service din cadrul Universităţii Cambridge implementează un nou sistem de 12 milioane USD destinat scenariilor de cercetare ce folosesc seturi de date foarte mari ce necesită cerințe ridicate de acces și performanță de procesare (High I / O data intensive). Wilkes-2, care apare pe poziţia 100 în TOP500 şi pe poziţia 5 în Green500 este cel mai mare sistem GPU din Marea Britanie şi sistemul cu cea mai bună clasare din Green500 oferit de Dell EMC. Peta4-KNL, numărul 405 în top, este cel mai mare sistem KNL din Marea Britanie şi furnizează putere de procesare reală la volume de date de nivel Petabytes la îndemâna comunităţilor de cercetare din Marea Britanie şi a industriilor care vor să închirieze timp de lucru pe sistem.
  • Recent actualizatul sistem Stampede 2 din cadrul Texas Advanced Computing Center (TACC) se află acum pe poziţia 12 în clasamentul TOP500 şi pe locul 32 în clasamentull Green500. Este sistemul furnizat de Dell EMC cel mai bine clasat în TOP500. Sistemul actualizat include dezvoltarea etapizată a unui sistem de circa 18 petaflops bazat pe servere Dell EMC PowerEdge care includ procesoare Intel Xeon Phi. În plus, Stampede 2 va dubla performanţa de vârf, memoria, capacitatea de stocare şi lăţimea de bandă a sistemului Stampede 1. Ultima etapă de dezvoltare va include integrarea tehnologiei emergente de memorie non-volatilă 3D XPoint.
  • Dell EMC HPC Innovation Lab, care a apărut în TOP500 în noiembrie 2016 cu 544 de noduri şi un mix de procesoare Intel Xeon şi Intel Xeon Phi, se află acum pe poziţia 374 în noul TOP500 şi pe poziţia 150 în Green500. Laboratorul mai include un cluster scalabil de procesoare Intel Xeon cu 32 de noduri, cu reţelistică Intel Omni-path pentru testare şi evaluare, precum şi servere Dell C4130 cu unităţi grafice NVIDIA şi Mellanox IB.

De asemenea, Dell EMC colaborează cu CoolIT Systems pentru a furniza o soluţie pre-instalată de răcire cu lichid în contact direct cu unitatea de procesare care va adresa provocările legate de putere şi răcire pentru o gamă largă de clienţi. Proiectată şi produsă de CoolIT Systems, soluţia va fi disponibilă pentru o gamă selectată de servere Dell EMC PowerEdge de generaţie 14. Soluţia foloseşte apă caldă ca să răcească CPU-urile, eliminând nevoia de apă răcită şi reducând costurile de răcire cu până la 56% pentru infrastructuri de centre de date (cooling PUE). Soluţia dispune, de asemenea, de densitate crescută a rack-urilor, ceea ce va permite clienţilor să instaleze cu până la 23% mai multe echipamente IT per rack.

Cercetători de top continuă să aleagă soluţiile Dell EMC HPC

Julich Supercomputing Center lucrează cu Dell EMC la instalarea unui supercomputer care va deveni prima platformă Cluster – Booster bazată pe tehnologie dezvoltată în cadrul proiectelor de cercetare europene DEEP şi DEEP-ER. Această platformă markează un pas către implementarea supercomputingului modular, o nouă paradigmă care reflectă direct diversitatea de caracteristici de execuţie existente în codurile moderne de simulare din arhitectura unui supercomputer. În locul unui design omogen, paradigma supercomputingului modular permite alocarea optimă de resurse pentru a permite mai multor oameni de ştiinţă şi ingineri să îşi rezolve problemele de înaltă complexitate prin simulări. Modulul Booster va fi un cluster 5PF bazat pe servere Dell EMC PowerEdge C6320, conectate prin structura de reţea Dell EMC Networking H-Series bazată pe tehnologie Intel Omni-Path.

Centrul NASA pentru simularea climei (NCCS) de la Goddard Space Flight Center avea nevoie de un sistem care să combine tehnologiile HPC şi de virtualizare într-un cloud privat menit analizei de date pe scară largă. Pentru satisfacerea acestei nevoi şi pentru a micşora solicitările asupra Discover, sistemul HPC aflat în continuă evoluţie din centru, NCCS a lansat un cloud privat propriu Advanced Data Analytics Platform (ADAPT). Iniţiativă pornită de la zero, ADAPT a fost construită în mare parte din componente HPC dezasamblate, incluzând sute de servere Dell EMC PowerEdge care au rezultat din supercomputerul Discover după ce acel sistem a evoluat în sensul introducerii de noi tehnologii. Oamenii de ştiinţă interacţionează cu echipa ADAPT pentru a proviziona resurse şi pentru a lansa maşini virtuale pentru procesări de date “după nevoi”. Abordarea de tip data-centric şi sistem virtual micşorează semnificativ barierele şi riscurile pentru organizaţii care necesită acces on-demand la soluţii HPC.