Productie — June 30, 2017 at 7:36 am

Comparație între CATIA V5 – configurația MD2 și platforma 3DEXPERIENCE® – configurația MDHX

by

cenit1

În prezent, utilizatorii CATIA V5, care lucrează cu configurația MD2 (Mechanical Design 2) se confruntă des cu problema funcţionalităţii limitate şi cu necesitatea achiziţionării de module suplimentare pentru a putea răspunde solicitărilor tot mai complexe din piaţă, lipsa modulului ST1 pentru salvare în format neutru STEP, fiind cea mai des întâlnită problemă.

Totodată, majoritatea OEM-erilor au făcut sau şi-au anunţat migrarea de la CATIA V5 la platforma colaborativă 3DEXPERIENCE®, care încorporează toate soluțiile arhicunoscute: CATIA, DELMIA, ENOVIA, SIMULIA, EXALEAD.

Pentru a fi în continuare competitivi în această piaţă aflată într-o continuă schimbare, Dassault Systèmes vine cu o configuraţie nouă, special concepută pentru proiectanții mecanici care oferă mult mai multe funcţionalităţi şi beneficii, la un preţ foarte atractiv.

Configuraţia Multi-Discipline Mechanical Designer – MDHX pentru platforma colaborativă 3DEXPERIENCE®, oferă acces la o varietate mare de aplicaţii necesare pentru crearea şi managementul proiectelor mecanice, cu ajutorul unei singure soluţii software.

Rolul Multi-Discipline Mechanical Designer (MDH), inclus în împachetare, permite utilizatorilor să creeze parturi mecanice de o complexitate ridicată, de la concept la design detaliat.

Pentru a putea face acest lucru, noua configurație 3DEXPERIENCE® – MDHX va pune la dispoziție arhicunoscutele module existente în configurația MD2, optimizate pentru CATIA V6, part design, assembly design, drafting.

De asemenea, utilizatorii vor beneficia suplimentar de sheetmetal & weld design, mechanism motion, 3D mock-up review, precum și de toate capabilităţile de modelare ale CATIA V6, incluzând tehnologii de modelare directă, design funcţional, abordare feature-based. 

Beneficii principale ale MDHX: 

  • Converter for STEP Multidiscipline: posibilitatea deschiderii și salvării fişierelor în format neutru STEP;
  • CATIA Sheet Metal Design: funcţionalităţi specifice proiectării componentelor din tablă deformate la rece, prezente și în V5, plus anumite functionalități noi dezvoltate în V6.

Un exemplu este Sheetmetal Order Process Definition care generează etapele procesului tehnologic necesare producției;

  • Natural Shape: posibilitatea modificării unor geometrii neutre, fără istorie, prin manipulări directe de tipul push and pull;
  • Assembly & Kinematics: proiectaţi şi animaţi mecanisme cinematice complexe, ținând cont de constrângerile și gradele de libertate definite în ansamblu. 

Roluri şi funcţionalităţi incluse în MDHX:

cenit2

Diferențe între CATIA V5 – MD2 şi 3DEXPERIENCE® – MDHX: 

Principala diferenţă între cele două configurații este salvarea geometriei într-o bază de date centralizată, în cazul MDHX, faţă de salvarea fişierelor la vedere, local, în cazul MD2. Astfel, folosind o bază de date, toate fişierele sunt up-to-date, se poate vedea cine a făcut ultimele modificări și se găsesc mult mai rapid informaţiile necesare.

MDHX este o împachetare care oferă funcţionalităţi integrate ale soluțiilor software CATIA V6 și ENOVIA V6, astfel, utilizatorii vor remarca modul rapid în care pot structura, salva, căuta şi reutiliza fişiere cu ajutorul ENOVIA V6, într-un mod transparent şi intuitiv, dar și îmbunătăţiri ale interfeței  grafice ale soluţiei CATIA V6.

Funcţionalităţi suplimentare incluse în MDHX faţă de MD2: 

  • Converter for STEP Multidiscipline – posibilitatea deschiderii și salvării fişierelor în format neutru STEP;
  • CATIA Sheet Metal Design – funcţionalităţi specifice proiectării componetelor din tablă deformate la rece, prezente în V5, plus anumite funcționalități noi dezvoltate în V6.

Un exemplu este Sheetmetal Order Process Definition care generează etapele procesului tehnologic necesare producției;

  • CATIA Weld Design: crearea ansamblurilor sudate, folosind funcţionalităţi specifice de sudură, cum ar fi tipuri de sudură variate (fillet, bevel-butt, flare-groove etc.), integrarea sudurii în ansamblul 3D pentru a obține rezultate specifice din calculele de ansamblu (masa, inerție);
  • CATIA Natural Shape: conceptualizarea, crearea și modificarea parturilor mecanice cu ajutorul unor tool-uri intuitive și rapide;
  • CATIA Natural Assembly: crearea rapidă şi intuitivă a ansamblurilor;
  • CATIA Bent Part Design: crearea rapidă a parturilor de tablă în 3D, de la 0 sau din geometrii existente;
  • CATIA Mechanical Systems Design: soluție cu care se pot crea mecanisme în vederea analizei cinematice în cadrul unui ansamblu. Mișcarea și configurația mecanismelor are la bază grade de libertate și constrângerile aplicate între componentele unui ansamblu;
  • CATIA Functional Part Design: dezvoltarea modelelor 3D, numite „modele funcţionale”, punându-se accent pe caracteristicile funcţionale şi constrângerile de design a produselor;
  • CATIA 3D Printing Preparation: crearea de mesh-uri din nori de puncte, posibilitate de modificare și optimizare a mesh-urilor și exportul lor în format STL;
  • CATIA Weight Analysis: funcţionalităţi pentru definirea greutăţii, verificarea distribuţiei acesteia și determinarea centrului de gravitate a unui ansamblu sau component;
  • Real Time Collaboration: lucraţi în paralel şi schimbaţi idei prin platforma colaborativă 3DEXPERIENCE®;
  • Conceptual Design: folosiţi tehnici 2D sau 3D pentru a elabora conceptul care reprezintă baza produsului final;
  • 2D Layout for 3D design: soluție pentru generarea modelelor 3D, plecând de la schițele 2D;
  • ENOVIA Project Team Member: permite membrilor unui proiect să lucreze la sarcinile asignate, să creeze livrabile și să raporteze statusul și eventuale probleme, toate acestea în contextul unui sistem de Project Management;
  • ENOVIA Product Engineer: soluție pentru generarea listelor de materiale și modificarea celor existente, precum și pentru managementul modificărilor tehnice ale unui proiect.

Pentru mai multe detalii despre soluțiile Dassault Systèmes ne puteți contacta telefonic la numarul de telefon 031.437.83.03 sau prin e-mail la adresa info@cenit.ro.