Financiar-Bancar — July 10, 2017 at 6:30 am

Prețul Bitcoin va crește din cauza instabilității băncilor

by

bitcoinInstabilitatea bancară și falimentele iminente ale mai multor bănci duc la reducerea încrederii investitorilor în sistemele bancare naționale, fapt care poate duce la creșterea semnificativă a Bitcoin, la fel cum s-a întâmplat și în anul 2013.

Acum, două bănci italiene, Benco Popolare di Vicenza și Veneto Banca au fost salvate de la faliment prin guvernul de la Roma, dar nu se știe dacă aceasta este o salvare efectivă. Totuși, putem avea parte de surprize din partea sistemelor financiare alternative propuse de cursurile virtuale. Salvarea celor două bănci din Italia, prin preluarea acestora de către Intesa Sanpaolo, costă 4,8 miliarde de euro pentru statul italian, iar costul total al garanțiilor publice pentru acoperirea creditelor celor două bănci poate ajunge până la 17 miliarde de euro, totul din fonduri publice guvernamentale, nu prin mecanisme europene. Prima bancă salvată prin mecanisme europene este Banco Popular Espanol, mecanisme menite să prevină crizele bancare naționale care se pot propaga rapid în toate țările spațiului comunitar. Acțiunea mecanismului impune pierderi pentru acționari, dar în același timp garantează securitatea depozitelor și mai mult, asigură continuarea activității comerciale. Totuși, alocarea din partea guvernului de la Madrid a 22,4 miliarde de euro din bani publici pentru salvarea Bankia în anul 2012, a ridicat întrebări legate de solvabilitatea țării și după acțiunea Banco Popular Espanol, deși autoritățile s-au străduit să explice că situația este mult diferită față de acum 5 ani, în special din cauza unui sistem financiar sănătos în prezent.

Totuși, țări precum Portugalia și Italia spun ca se confruntă cu grave probleme de stabilitate financiară a sectorului bancar în prezent, unde banii pentru redresare vor fi luați tot de la contribuabili, fapt care va destabiliza complet încredere în aceste piețe. În Italia este în pregătire planul de salvare a Monte Paschi, o mare bancă locală, unde vor fi injectate 6,6 miliarde de euro ca ajutor de stat. Toate aceste mișcări din piața bancară clasică vor influența masiv cotele de vânzare/cumpărare a Bitcoin, care cel puțin momentan se bucură de un nivel de încredere în creștere.