Big Data&Analytics — July 19, 2017 at 8:35 am

IBM Mainframe intră în noua eră a protecţiei datelor

by
cisco securityIBM a lansat IBM Z, generaţia următoare a celui mai puternic sistem tranzacţional din lume, capabil să desfăşoare peste 12 miliarde de tranzacţii criptate pe zi. Noul sistem lansează, de asemenea, un motor revoluţionar de criptare care face pentru prima dată posibilă criptarea de date asociate permanent oricărei aplicaţii, serviciu cloud sau baze de date.
Noile capabilităţi de criptare date IBM Z sunt proiectate să adreseze epidemia globală de atacuri informatice, un factor major al impactului de 8.000 de miliarde USD al ciber-criminalităţii asupra economiei globale până în 2022. Din cele peste nouă miliarde de înregistrări de date pierdute sau furate din 2013 încoace, doar patru la sută au fost criptate, fapt care face marea majoritate a acestor date vulnerabilă în faţa grupurilor organizate de criminalitate cibernetică, actori de stat şi angajaţi care utilizează rău intenţionat accesul lor la informaţii sensibile.
În cadrul celei mai semnificative repoziţionări a tehnologiei mainframe în decurs de peste zece ani, când platforma a adoptat Linux şi software-ul open source, IBM Z extinde acum în mod dramatic umbrela criptografică protectoare a celei mai avansate tehnologii de criptare şi protecţie din lume. Capabilităţile criptografice avansate ale sistemului se extind acum asupra oricărui tip de date, reţea, dispozitive externe sau aplicaţii complete – aşa cum este cazul serviciiului IBM Cloud Blockchain – fără schimbări de aplicaţii şi fără impact asupra SLA-urilor.
Un studiu recent a descoperit că utilizarea extensivă a criptării reprezintă un factor de top în reducerea impactului şi costurilor asociate furturilor de date. Ca să pună acest rezultat într-un context mai larg, IBM X-Force Threat Intelligence Index a relatat că peste patru miliarde de înregistrări de date au fost sparte în 2016 (o creştere de 556% faţă de 2015).
Cu toate astea, criptarea datelor lipseşte adesea în mare măsură în centrele de date ale companiilor şi furnizorilor de servicii cloud deoarece soluţiile curente de criptare date în medii x86 pot deteriora performanţele în mod dramatic (şi, pe cale de consecinţă, experienţa utilizatorilor), şi pot fi prea complexe şi prea scumpe de gestionat. În consecinţă, astăzi sunt criptate doar circa doi la sută din datele companiilor, în vreme ce peste 80 la sută din datele folosite de dispozitivele mobile sunt criptate.