Bizpoint — August 31, 2017 at 5:51 pm

Cloud-ul accelerează achiziţia de spaţiu de colocare în Europa

by

Data servers resting on clouds in blue in a cloudy skyDatele prezentate luna aceasta pentru primul semestru al anului de către CBRE, o companie globală de consultanţă imobiliară, arată că încrederea în creşterea viitoare a fenomenului de colocare în Europa rămâne constantă, iar capacitatea disponibilă de centre de date a crescut cu 20% faţă de anul trecut.

Cererea de astfel de capacităţi a crescut în principalele hub-uri de colocaţie europene, inclusiv în Frankfurt, Londra, Amsterdam şi Paris, datorită creşterii constante a cererii de servicii cloud pe cuprinsul întregului continent. Datele arată că o şesime din întreaga cerere de colocare de pe aceste pieţe a apărut în ultimele 12 luni.

CBRE a descoperit că peste 30MW de spaţiu de colocare au fost alocaţi doar în trimestrul doi al acestui an, cifră care duce nivelul de colocare pentru primul semestru la 58MW. Este cel mai mare volum de preluare spaţii de colocare pentru o jumătate de an din istoria recentă, fapt care face plauzibilă atingerea pragului de 120MW spaţii noi de colocare în Europa până la sfârşitul acestui an.

Conform specialiştilor companiei de consultanţă, rezultatele indică o creştere la nivele fără precedent a încrederii în piaţa europeană de profil, mai ales în urma faptului că giganţii cloud mondiali continuă să cumpere spaţiu în facilităţi de colocare din întreaga Europă ca urmare a viitoarei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar şi a creşterii utilizării IT-ului în zorii accesului în noul univers digital, fapt care duce la creşterea nevoii de putere de procesare date.

Din păcate, ca şi până acum, datele pentru România şi pentru zona Europei de Est nu au fost publicate de către compania de consultanţă, ceea ce indică un nivel încă scăzut al interesului pentru această zonă a Europei din partea marilor firme de cloud.