NEW TECHNOLOGY — September 25, 2017 at 6:22 pm

Tehnologia bazată pe cloud crește agilitatea sistemelor bancare în contextul Brexit

by

cloud bankingOakNorth Bank a fost deschisă în 2015, cu scopul de a schimba industria prin utilizarea tehnologiei cloud pentru a oferi un set de servicii mai agile și pentru a satisface nevoile clienților, pe care băncile tradiționale nu au reușit să le atingă. Inspirația din spatele lansării sale a survenit din cauza dificultăților fondatorilor unor afaceri în a putea obține un împrumut de afaceri fără a avea garanții de proprietate.

Francesca Gandolfo, COO la OakNorth, explică: “A fost o poveste pe care au auzit-o frecvent de la alți antreprenori. Deci, pentru următoarea lor afacere, au decis să înființeze o bancă ce urma să investească în antreprenori de succes cu întreprinderi cu adevărat sigure, chiar dacă nu aveau cărămizi și mortar”.

Cele mai multe bănci tradiționale întârzie în a răspunde nevoilor pieței prin ofertele lor IT, în special pentru că multe dintre sistemele lor principale se bazează pe platforme moștenite, vechi, pe concepte învechite. În acest context, OakNorth a hotărât să construiască o bancă ce nu va întâmpina niciodată lentoarea similară sistemelor depășite, prin crearea unei bănci construite în întregime în cloud. În mai 2016, noua bancă a devenit “prima bancă pe deplin în cloud”.

Pe măsură ce marile bănci s-au retras de pe piață pentru a absorbi implicațiile votului pentru Brexit asupra lor, noua OakNorth, se împrumuta cu între 0,5 milioane de lire sterline (0,6 milioane dolari) și 20 milioane lire sterline (26 milioane dolari) pentru a merge mai departe. “Am ieșit agresiv pe piață și, în a doua jumătate a anului 2016, am triplat cartea noastră de împrumut, care acum merită cu mult peste 390 de milioane de dolari”, spune Gandolfo. De asemenea, banca a obținut mai mult de 280 milioane de lire sterline (363 milioane de dolari) în depozite de la mai mult de 7.000 de clienți. Și fără cloud, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile.

Pe parcursul primului an de funcționare, OakNorth se desfășoară într-un mediu de tip “jumătatea drumului” constând într-un mediu privat găzduit pe baza Software-as-a-Service, SaaS. “Regulamentul în acest domeniu a fost foarte imatur, deoarece nimeni altcineva nu a încercat într-adevăr ceea ce vrem noi să facem. Există o mulțime de bănci cu părți în cloud, dar noi avem literalmente totul acolo, inclusiv platforma noastră centrală bancară “, adaugă Gandolfo.

Un avantaj cheie pe care l-a implementat noul concept bancar este o adevărată infrastructură “flexibilă pentru a se potrivi cu necesitățile”. Gandolfo spune: “Într-un mediu tradițional găzduit, de fiecare dată când doriți să adăugați o capacitate pentru server sau să faceți ceva diferit, se intră în discuții contractuale lungi care vă încetinesc. Echipa noastră merge doar pe consolă și se rotește prin servere. Putem să experimentăm, să ne jucăm cu necunoscutul, să facem tot ce ne dorim într-un cadru de control eficient “.

Din moment ce știe că furnizorul său de cloud va continua să inoveze în tehnologie, nu trebuie să-și facă griji că va ajunge în spatele concurenților în domenii precum securitatea sau puterea de procesare. “Nu avem resursele pe care un furnizor de infrastructuri mari le are, fiind astfel găzduit de un furnizor de cloud care are milioane de dolari pentru a investi în tehnologie de ultimă oră, putem câștiga beneficiile unor lucruri pe care nu ni le putem permite pe cont propriu. Am venit dintr-o soluție găzduită și am reconstruit banca de două ori într-un an. Și, bineînțeles, continuăm să ne revizuim arhitectura. Dar știm că dacă universul se destramă, ne putem reveni destul de repede.”

“Tehnologia este esențială pentru modelul nostru de afaceri, dar ne-am asigurat doar că investim în ceea ce este esențial pentru afacerea noastră”, încheie Francesca Gandolfo.

Tags