NEWS — October 12, 2017 at 9:25 am

RCS & RDS contestă abordarea ANCOM privind tariful de interconectare

by

ANCOMTariful de interconectare este unul dintre cele mai importante elemente de cost ale operatorilor de comunicatii electronice atunci cand utilizatorii serviciilor de telefonie efectueaza apeluri dintr-o retea in alta. Aceste tarife de interconectare trebuie platite de operatorul din reteaua caruia se initiaza apelul catre operatorul in reteaua caruia se termina apelul; ele sunt reglementate de ANCOM in functie de costurile operatorilor cu furnizarea serviciului de interconectare.

Desi tarifele de interconectare din Romania sunt la nivel nominal apropiate de media din UE(fiind deja chiar mai mari decat media europeana), raportat la puterea de cumparare a romanilor aceste tarife sunt cele mai mari din UE potrivit unui studiu independent comandat de RCS & RDS companiei PwC Romania(PriceWaterhouseCoopers).
Mai mult, alte autoritati din UE sunt la al doilea pas de recalculare a costurilor tarifelor de interconectare mobila, recunoscand importanta acestora in ceea ce priveste tarifele pe care le platesc consumatorii.  De exemplu, Spania si Franta au in curs demersuri prin care tarifele de interconectare vor inregistra scaderi pana la niveluri de 0,65 eurocenti/minut, respectiv 0,74 pana la 0,68 eurocenti/minut, in conditiile in care puterea de cumparare in aceste doua tari este semnificativ mai mare decat in Romania.
RCS & RDS isi exprima speranta ca ANCOM isi va revizui aceasta abordare contrara intereselor milioanelor de utilizatori ai serviciilor de telefonie din Romania si va derula procesul de actualizare a tarifelor de interconectare cu prioritate si in mod obiectiv.