Networking — October 17, 2017 at 8:49 am

Rețelele wireless cu acces fix ar putea reprezenta soluția la problemele de conectivitate și ar putea deschide drumul către implementarea rapidă a 5G

by

Retea FWA

Rețelele wireless cu acces fix (fixed wireless access – FWA) sunt văzute ca o soluție pentru conectivitatea slabă în rețea, un test al unui asemenea sistem având loc în Londra, fiind implementat de un mare provider de internet în colaborare cu Samsung. Cele două companii speră să demonstreze că FWA este o tehnologie viabilă pentru utilizarea în viitoarele rețele mobile de 5G, deoarece este capabilă să asigure viteze de descărcare egale sau mai mari decât cele posibile pe o conexiune broadband.

Mai mult, odată ce FWA testează și posibilitatea implementării unor rețele 5G, acesta poate fi pasul pentru implementarea pe scară largă a 5G în Marea Britanie. Arqiva și Samsung vor rula testul FWA în următoarele câteva luni, încercând o gamă de semnale viabile, impactul interferenței cu ploaia sau porumbeii deja vestiți din Londra și așa mai departe, capitala Marii Britanii fiind aleasă datorită problemelor mari de conectivitate în rețea.
Tehnologia va funcționa în spectrul de unde de milimetru sau de frecvență foarte mare (VHF) de la 30 GHz până la 300 GHz, ceea ce aduce o capacitate de date sporită ceea ce va duce la servicii mult mai rapide. La lansare, tehnologia a fost în măsură să ofere peste 1Gbps de bandă largă mobilă, suficient pentru a transmite patru fluxuri simultane de televiziune de înaltă definiție, de 4K, fără încetinire sau întrerupere în timpul transmisiei.
În cea mai simplă formă, cum ar fi cea testată în Londra, o rețea FWA este o legătură de comunicații de date punct-la-punct care evită cablurile de cupru și fibră, utilizând în schimb o platformă terestră cu microunde pentru a conecta două locații fixe. Deoarece FWA nu necesită investiții în infrastructură suplimentară și nu are nevoie de permisiuni de construcție pentru a monta cabluri suplimentare, se crede că este o soluție viabilă și extrem de rentabilă de conectivitate, atât pentru zonele urbane dense, cât și pentru zone rurale îndepărtate, care nu au conectivitate.
Mai mult, de cealaltă parte a Mării Irlandeze, se intenționează construcția unei rețele FWA la nivel național, care se află deja în etapă primară de către Huawei și furnizorul de servicii locale de internet, planurile fiind ca Irlanda să aibă un serviciu wireless de bandă largă la viteze de până la 200Mbps.
Ca utilitate, implementarea pe scară largă a FWA nu vine doar în avantajul marilor companii și a industriilor statice. În contextul în care organizatorii de evenimente care au nevoie din ce în ce mai mult să se conecteze la centre de date off-site pentru a-și rula serviciile cloud, iar participanții sunt nemulțumiți de locații fără Wi-Fi, FWA ar putea fi o soluție și pentru aceștia.
În acest context, este clar că în următorii ani companiile vor utiliza mare parte serviciile FWA fie în capacitate de susținere, fie în extinderea instalațiilor existente de rețea, fie ca o măsură temporară de conectare. Cu toate acestea, aceasta este o tehnologie cu mare potențial și, dacă se poate dovedi eficientă din punct de vedere al costurilor ca parte a unei implementări pentru 5G, se așteaptă să cunoască o absorbție mai largă în cadrul companiilor în viitorul apropiat.