NEW TECHNOLOGY — October 19, 2017 at 2:37 pm

Limitele inteligenței artificiale

by

Inteligenta artificiala

Există unele diferențe fundamentale între inteligența umană și mașini, care vor defini domeniul de aplicare al AI cel puțin pentru următoarea jumătate de secol, spun experții din domeniul inteligenței artificiale. Fraza “inteligența artificială” a ajuns în vocabularul public mai larg în ultimii ani, dar există o neînțelegere larg răspândită, dar și o frică, despre natura și scopul inteligenței care este dezvoltată în entități non-umane.

Experții spun că doar o definire mai exactă și clară a „inteligenței” poate duce la o înțelegere mai bună din parte scepticilor, adăugând că nu există o definiție agreată global pentru ce înseamnă în practică „inteligență”. Aceeași experți spun că este importantă separarea inteligenței de conștiință și de intenție, și mai ales ca orice definiție să fie distinctă de sentimente, ceea ce în termeni filosofici este cunoscută ca „qualia”.

Inteligența este capacitatea de a rezolva anumite probleme dificile, unde „dificile” vine în sensul că acestea nu sunt ușor rezolvabile de oameni. În mod evident, tehnologia informației a evoluat în domenii precum sistemele avansate de calcul și machine learning, context în care abilitatea de a rezolva problemele corespunzătoare, dar și oamenii au dat naștere unei percepții incorecte despre inteligența mașinilor. Dar inteligența umană și inteligența mașinilor nu sunt deloc același lucru și nici nu există un mod în care să fie comparate. Doar pentru că o mașină poate rezolva o problemă, nu înseamnă că o face la fel ca un om. Ca un simplu exemplu, experții arată că „se poate spune că un vultur este o soluție interesantă pentru zbor și, separat, că un avion este o soluție bună pentru aceeași problemă. Puteți găsi aspecte în care vulturul este mai bun decât avionul și veți găsi cu siguranță aspecte în care avionul este mai bun decât vulturul, dar nu există nicio îndoială cu privire la faptul că ambele zboară.”

Fără îndoială în lumea mașinilor, puterea procesării abstracte se va îmbunătăți. La un moment dat, legea lui Moore va ajunge la final, dar înainte de acest moment vom putea vedea mai multe îmbunătățiri ale eficienței cu un factor de 1000 sau chiar un milion în comparație cu sistemele actuale, mai spun experții. Dar nici în acest caz nu se știe dacă tehnologia va putea ajunge la nivelul de inteligență al oamenilor, pentru a reproduce în totalitate creierul uman, dat fiind că aceste sisteme sunt dezvoltate chiar de oameni. Mai mult, cel puțin pentru viitorul apropiat, astfel de mașini nu se vor apropia de multitudinea de abilități ale corpului uman, chiar înainte de a lua în considerare caracteristica cheie a “qualia”.

Există o întrebare dacă o mașină va simți cu adevărat ceva sau dacă nu poate fi decât într-o stare indusă de un software care doar sugerează celor din jurul său că simte ceva. Experții spun că este posibil ca abilitatea de a simți ceva să fie cuplată într-o oarecare măsură cu viața umană și chiar cea a animalelor. Dar, să simți ceva, fie pozitiv, fie negativ, este poate singurul fenomen care dă vieții un sens, acest lucru însemnând că viața este oarecum specială, și că nu ar putea exista niciodată o viață artificială reală. Aceeași experți spun clar că în următorii 50 de ani nu vor exista mașini și roboți cu inteligență artificială care să fie similari cu oamenii, în sensul real.