Mobilitate — October 20, 2017 at 5:42 pm

A scazut utilizarea dispozitivelor mobile protejate

by

Telefon mobil

Schimbarea obiceiurilor de utilizare a Internetului, faptul că oamenii se bazează prea mult pe dispozitivele mobile și o atitudine blazată față de securitatea dispozitivelor – acestea sunt concluziile celui mai recent Kaspersky Cybersecurity Index. Raportul reunește o serie de indicatori creați cu scopul de a reflecta schimbările în comportamentul utilizatorilor de Internet și riscurile la care se expun. În prima jumătate a anului 2017, raportul arată că dispozitivele mobile au tot mai mulți utilizatori, persoanele în vârstă sunt mai expuse la incidente online, iar numărul utilizatorilor afectați, care sunt protejați de soluții de securitate, a scăzut.

Utlizatorii moderni folosesc din ce în ce mai rar computerele pentru activitățile lor online și preferă, în schimb, dispozitivele mobile. De exemplu, când vine vorba despre e-mail, 78% dintre utilizatori își accesează contul de e-mail de pe computer, comparativ cu 87%, cu șase luni înainte. De asemenea, 67% fac acest lucru de pe dispozitivele mobile, procent care a crescut de la 59%, în prima jumătate a anului 2016. Proporția utilizatorilor care folosesc dispozitivele mobile pentru cumpărături online a crescut la 50%, de la 41%, cu șase luni înainte, în timp ce procentul utilizatorilor care fac cumpărături online de pe computer a scăzut de la 80%, la 75%.

Numărul mediu de dispozitive dintr-o locuință a manifestat o ușoară scădere, în mare parte datorată reducerii numărului de computere, per locuință. Astăzi o locuință are, în medie, 6,2 dispozitive conectate la Internet, comparativ cu 6,3, în a doua jumătate a anului 2016.
În același timp, proporția utilizatorilor protejați a înregistrat o scădere. Dacă la sfârșitul anului 2016, doar 39% dintre respondenți nu își protejaseră dispozitivele, acum 41% dintre utilizatori recunosc că nu folosesc nicio soluție de protecție. Acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că utilizatorii folosesc din ce în ce mai mult dispozitive mobile, pe care cel mai adesea le lasă neprotejate, spre deosebire de computere. Tendința este una periculoasă: și prin folosirea dispozitivelor mobile utilizatorii se expun riscurilor, iar cu cât le folosesc mai mult în activități online, cu atât riscul este mai mare.

Astăzi, utilizatorii Android au de-a face cu programe ransomware care criptează datele de pe telefon, cerând răscumpărare, cu malware care urmărește să fure bani prin intermediul aplicațiilor de mobile banking sau cu pagini web de phishing care vor să obțină acces ilicit la conturile utilizatorului, de exemplu de pe rețelele de socializare.
Prin urmare, în perioada analizată, unul din patru (27%) respondenți a spus că a căzut , pe un anumit dispozitiv. Deși procentul mediu al acestor utilizatori afectați a scăzut în primele 6 luni ale anului, scăderea a apărut numai în rândul respondenților care au soluții de securitate instalate pe dispozitivele lor.
Utilizatorii de peste 55 de ani s-au confruntat cu riscuri mai mari în prima jumătate a anului 2017. Dacă în cea de-a doua jumătate a anului 2016 doar 12% dintre acești utilizatori au raportat că s-au confruntat cu o amenințare în mediul online, în prima jumătate a anului procentul a crescut la 19%, cei mai mulți dintre ei spunând că au întâlnit o variantă de malware.