Internet/Telecom — October 30, 2017 at 7:14 am

Tot mai multi operatori pregatiti de lansarea 5G

by

Ericsson_1Conform celui mai recent studiu realizat de Ericsson, „5G Readiness 2017”, din ce în ce mai mulți operatori și-au accelerat pregătirile pentru a introduce noua tehnologie, iar 78% din respondenți efectuează deja teste în acest sens. Mai mult, 28% din operatorii care au participat la  studiu se așteaptă să lanseze servicii 5G anul viitor.

Raportul arată și că operatorii au continuat să-și dezvolte strategiile de business pentru servicii 5G. În acest moment, aceștia nu se mai limitează doar la categoria de consumatori, ci explorează noi oportunități pentru a deservi companiile sau pentru a răspunde nevoilor specifice din diferite sectoare industriale.

„Studiul realizat în 2016 ne-a arătat că 90% dintre respondenți planificau servicii 5G dedicate utilizatorilor finali”, a spus Thomas Noren, Head of 5G Commercialization, Ericsson. „În acest an, însă, observăm o distribuție între trei segmente, operatorii identificând oportunități de business nu doar în acest segment, ci și pentru utilizatori, companii și industrii specializate.”

Mai exact, studiul arată că, observând saturația tot mai mare a pieței de servicii pentru utilizatorii finali, operatorii au început să își planifice dezvoltarea 5G în zona industriilor specializate (58%), utilizatorilor business (56%) și utilizatorilor finali (52%).

Respondenții au menționat că se uită, în principal, la sectorul de media și divertisment, sectorul auto și zona de transport public pentru a profita de oportunitățile 5G, dar mulți au indicat potențial mare și pentru dezvoltarea sistemului de sănătate și segmentului de energie și utilități. O mare parte dintre respondenți consideră că Internetul Tuturor Lucrurilor (IoT) va juca un rol important, iar colaborările cu terți vor fi esențiale în acest context.

În ceea ce privește monetizarea 5G, operatorii consideră că vor putea genera venituri suplimentare datorită creșterii cotei lor de piață, a migrării abonaților 4G către 5G, a prețurilor mai mari pentru serviciile nou-lansate, dar și prin extinderea serviciilor către noi segmente de utilizatori, în zona de enterprise și industrii.

Respondenții studiului Ericsson au fost 50 de manageri tehnici sau din zona de business ce lucrează pentru 37 de operatori din întreaga lume care au anunțat în mod oficial că lucrează la 5G.