Expert IT — November 21, 2017 at 6:53 pm

Despre originea schimbării sau păstrarea organizațiilor favorite în lupta pentru supraviețuire

by

În cotidianul nostru, evoluția este un concept pe care cu mare dificultate îl putem experimenta direct. Parcă evoluția în sine a fost selecționată natural să nu facă parte din experiența noastră obișnuită. Cine nu a resimțit șocul de a-și revedea colegii de liceu complet schimbați, dar nu a observat o schimbare trecătoare a unui coleg de birou? Ironic, cu cât suntem mai aproape de un subiect și interacționăm mai des cu el, cu atât schimbările treptate sunt mai greu de observat. Așa cum menționa Charles Darwin, evoluția este rezultatul unor variații mici ghidate de o forță naturală – presiunea mediului relevant, proces pe care mai târziu Herbert Spencer l-a denumit „supraviețuirea celor mai potriviți”. Selecția naturală implică adaptarea sau dispariția, nelăsând loc unei opțiuni de mijloc.

Domeniul ideilor omenești este și el supus forțelor naturale de selecție, supraviețuirii celor mai adaptate dintre ele la condițiile mediului relevant. Știm de idei care au fost mult înaintea vremurilor lor. Știm de idei care pur și simplu au fost înlocuite de altele mai bune. Știm de idei care au fost alterate constant pentru a rămâne relevante. Regnului ideilor i se aplică aceleași precepte evolutive ca și celorlalte regnuri, cu o singură excepție – necesitatea existenței a priori a unui membru pe care să se aplice evoluția. Idei noi pot apărea când te aștepți mai puțin.

Fiecare tehnologie pleacă de la o idee – aceea de a folosi ceva exterior capabilităților omenești. La fel ca o idee, tehnologia poate fi mult înaintea vremurilor ei și asta poate să ducă la dispariția ei prematură. Prima inițiativă social media a venit în 1997, dar au trebuit încă 7 ani până Facebook să împământenească conceptul definitiv. Dar, întocmai ca o idee, tehnologii noi pot apărea din neant, nefiind prevestite de nimic înaintea lor. Blockchain n-a avut nevoie de nici un registru contabil existent a priori pentru a fi conceptualizat și pentru a putea schimba, dacă nu se dovedește că este mult înaintea mediului relevant, modul în care privim tranzacțiile online.

Mediul de afaceri se schimbă rapid, în același ritm în care tehnologia evoluează și se diversifică. Nu, nu ne vom trezi mâine într-o lume pe care să n-o recunoaștem. Nu, mediile IT ale organizațiile nu vor fi transformate complet peste noapte. Nu, n-o să existe un salt magic în viitorul produselor bazate strict pe tehnologie.

Dar peste maxim 2 ani, 60% dintre băncile europene vor folosi tehnologii inovative, care nu făceau până de curând parte din oferta furnizorilor – Cognitive, Blockchain sau Robotic Process Automation, accelerând transformarea digitală cu 30%.
Mediul în care evoluează băncile este într-o efervescență deosebită. Schimbări legislative fără precedent amenință esența modelului bancar tradițional. Securitatea reacționează la vectori noi de atac. Fiecare client va avea nevoie de produse personalizate. Concepte tehnologice noi apar în fiecare an. Furnizorii devin competitori. Angajații sunt mai greu de găsit, deși nu sunt încă înlocuiți de roboți sau de procese automate. Industria bancară pare o platformă suspendată în aer, zguduită de impulsuri digitale, pe care instituțiile sunt obligate să își țină echilibrul, în timp ce jonglează cu activitățile lor de zi cu zi – cele care ne furnizează încrederea de a ne păstra banii, ideile și visele.

Băncile se adaptează la acest nou mediu, reacționând la presiunea mediului relevant pentru ele. Evoluția se va întâmpla cu pași mici, dar este obligatoriu ca schimbarea să fie direcționată firesc către adaptare. Altfel, în starea ei normală, schimbarea duce către dispariție. Conform IDC, 27% dintre bănci se deschid către alți parteneri doar datorită regulamentelor europene. Așa cum relevă un studiu recent al IDC România pentru IDC Financial Forum 2017, 64% dintre respondenți au considerat că principalul motiv pentru transformarea digitală este îmbunătățirea relației cu clienții. 21% dintre respondenți au spus că bugetul pentru tehnologii noi va crește cu peste 20% în anul financiar următor, iar nici unul dintre respondenți nu a răspuns că bugetul pentru tehnologie va scădea.

Băncile văd așadar tehnologia ca un factor esențial ce trebuie gestionat în lupta lor pentru supraviețuire. IDC, compania cu cea mai veche tradiție în analiza efectelor piețelor de tehnologie în mediul de afaceri, are un rol de observator independent al procesului de evoluție al celor două domenii.

Din acest rol, facilităm un dialog deschis, autentic și constructiv între reprezentanții industriei financiar-bancare și cei ai furnizorilor de tehnologie în evenimentul IDC Financial Forum 2017, ce va avea loc pe data de 23 Noiembrie la Stejarii Country Club.

de Răƒzvan Savu, Consultant IDC Romania