Bizpoint — November 26, 2017 at 8:27 am

Alba-neagra

by

istock_000002705035smallJoaca şi experimentele se numără printre elementele care definesc evoluţionist rasa umană. De cele mai multe ori, ele sunt chiar activităţi plăcute, recreative pentru creierul obosit de îndeplinirea prea multor sarcini rutiniere cotidiene. Când joaca şi experimentele au loc la dimeniuni reduse (individ, grup mic, eventual comunitate) şi cu roluri asumate, succesul lor este garantat aproape sută la sută. Când însă o comunitate mare este supusă jocului şi experimentelor, situaţia se schimbă radical.

Acestea sunt, în esenţă, componentele care definesc evenimentele petrecute în ultimele luni în România. Căci ceea ce s-a petrecut poate fi cel mai bine înţeles ca o joacă şi un experiment cu o profundă componentă economică.

Ce înseamnă o astfel de joacă de-a alba-neagra? Păi să luăm ca exemplu doar modificarea prin procedură de urgenţă (!) a codului fiscal. Una din categoriile evident complet uitate la întocmirea acestei proceduri de către guvernanţi a fost cea a angajaţilor din IT. Principala asociaţie patronală din domeniu, ANIS, a reacţionat imediat trimiţând un comunicat în care se spune, printre altele, că “Recentele măsuri fiscale aduse prin intermediul OUG 79/2019 vor aduce o scădere a veniturilor angajaților din sectorul IT. Impactul măsurilor se va resimți în scăderea nu doar a business-ului companiilor de servicii, ci și a interesului investitorilor pentru România, pe termen lung”.

Simulările efectuate de ANIS arată că în urma aplicării măsurilor legislative, chiar în varianta în care companiile vor mări salariile brute ale angajaților, angajații care în acest moment beneficiază de scutirea de impozit vor înregistra o scădere a veniturilor nete de minim 6.5%. Referindu-se la acest aspect, Teodor Blidăruș, Președinte ANIS declara: „Sectorul IT a demonstrat an de an ca poate aduce României creșteri susținute, devenind o carte de vizită pentru țara noastră. Toate acestea au fost posibile prin climatul de stabilitate care a guvernat sectorul și economia națională, focusul companiilor de tehnologie fiind exclusiv în zona de business. România se află în competiție directă pe o piață globală, toate țările relevante investind masiv în dezvoltarea zonei IT. Din păcate, modificările de politică fiscală în termene foarte scurte au impact puternic asupra industriei și investitorilor și pot anula progresele făcute de România în ultimii 10 ani ca actor relevant pe piața globală”.

Care a fost răspunsul guvernamental în faţa unor asemenea evidenţe legate de eroarea comisă? Nişte afirmaţii prin vocile pe jumătate iritate ale prim-ministrului şi ministrului muncii că “Vom vedea, vom analiza, probabil vom scoate o altă ordonanţă de urgenţă care să corecteze această situaţie”. Nici un sunet despre momentul când se va întâmpla asta (deşi 2018, momentul intrării în vigoare a modificărilor, pândeşte pe după colţ) sau despre modul efectiv în care se va petrece. Ce ţară minunată pentru desfăşurarea de afaceri inteligente a devenit România, nu?