Bizpoint — December 7, 2017 at 8:07 am

O intrare cu potenţial exploziv

by
Compania israeliană CymbIoT, cu un Consiliu de Administraţie condus de fostul șef al Consiliului de Securitate al Israelului, a intrat în România. Generalul Marcel Opriș, fostul șef STS,  a fost recrutat pentru a supraveghea operațiunile locale.

Conform site-ului profit.ro, compania israeliană este furnizor de produse IT care procesează pentru companii date furnizate de diverși senzori. “Denumită anterior Ensura Command & Control, CymbIoT și-a început activitatea în 2013, furnizând servicii care integrează și gestionează rețelele IoT (Internet of Things) și sistemul de management video (VMS), prin fuziunea datelor și operațiunilor din sistemele existente și noi într-o singură platformă și interfață,” scrie profit.ro.

surveillanceEvident, elementul principal de senzaţional al acestei ştiri îl constituie faptul că, potrivit site-ului anterior menţionat, compania îl are ca președinte al Consiliului de Administrație pe generalul Giora Eiland, fost președinte al Consiliului Național de Securitate al Israelului și ex-consultant pe teme de securitate al foștilor premieri Ariel Sharon și Ehud Olmert. Plus faptul că la conducerea operaţiunilor din România se află un alt fost nume de marcă în istoria post-decembristă, fostul general STS cu patru stele Marcel Opriş.
Există şi o parte proastă a acestei ştiri? Greu de spus acum. Oficial, compania israeliană este implicată și în proiecte smart city, care au început să fie aplicate în România de diferite administrații locale, furnizând soluții pentru iluminat și semaforizare stradală sau servicii de intervenție, ca și de prevenire a inundațiilor prin monitorizarea fluxurilor de apă, conform site-ului mai sus menţionat. Neoficial, având în vedere numărul copleşitor de stele de pe epoleţii conducerii, se nasc, în mod legitim zic eu, semne de întrebare vizavi de ce înseamnă prezenţa acestei companii în România.
Nu ar trebui uitat că denumirea generoasă de “smart city” înseamnă, simultan, siguranţă mai mare pentru cetăţeni, management urban mai eficient şi rapiditate crescută la intervenţii în caz de dezastre, dar şi supraveghere electronică, precum şi posibilităţi de interceptare şi urmărire. “Ca să creştem siguranţa publică, cetăţenii vor trebui să decidă dacă vor să renunţe la o parte din libertăţile lor sau nu”, declara la un moment dat fostul preşedinte american Barack Obama când în dezbaterea societăţii americane erau aşa-numitele legi Big Brother. “Siguranţă sută la sută în condiţii de libertate sută la sută este imposibilă”.
Mărturisesc că la aflarea veştii de mai sus gândul meu s-a îndreptat imediat către scenariile posibile de evoluţie pe piaţă. Iar unul din aceste scenarii îmbină societatea cu un sistem inteligent şi sofisticat de ascultare şi informare la scară socială. Un soi de ceauşism revitalizat cu mijloacele tehnologice ale secolului 21. Sumbru scenariu, nu? Şi cam apocaliptic. Dar este oare el chiar de neluat în seamă?