Analiza — December 11, 2017 at 12:43 pm

Provocarea revenirii din cloud în privat, este mai mare decât trecerea la un mediu cloud

by

Este cazul multor companii mici, care și-au început istoria rulând exclusiv în cloud, crescând către o lume mai mare și chiar și mai mare, pentru a ajunge în faza în care se dorește trecerea la un centru de date privat, dezvoltat și administrat de o echipă a companiei. Totuși, trecerea din cloud la un centru de date local poate fi o provocare mult mai mare decăt mersul în cloud.

În momentul planificării unei treceri la implementarea unui centru de date local, experții recomandă câțiva pași utili. În primul rând trebuie luat serios în calcul motivul și dacă chiar merită o trecere din cloud către un centru de date local, mai ales din punct de vedere al investiției, al personalului necesar, și mai ales din punct de vedere al performanței după un asemenea pas.

Următorul pas este luarea în calcul a platformei utilizate, care de cele mai multe ori este un sistem de operare standard utilizat de providerul serviciilor cloud. Astfel, odată descoperit, sistemul trebuie implementat și rulat local. Mai mult, arhitectura CPU și a întregului sistem local trebuie să fie similară și compatibilă, pentru a asigura o portabilitate eficientă a aplicațiilor. Ar fi grav cazul în care după un efort complex să se constate că nicio aplicație nu poate fi rulată sau chiar implementată local.

Un pas logic și necesar este stabilirea locului unde va fi găzduit centrul de date local, care să ofere o conectivitate și o viteză a aplicațiilor cel puțin la el de bună ca în cloud. Surpriza ar putea veni din partea unor provideri de servicii cloud care fac datele accesibile prin, de exemplu, 51 de locații foarte cunoscute. O conectivitate între componentele publice și private de doar câteva milisecunde este un concept atractiv cu o rată mică de erori.

Următoarea etapă este decizia dacă instalarea locală va fi instalarea primară sau secundară. Dacă este vorba de o configurație secundară, procedura ar trebui să fie relativ simplă pentru adăugarea unor componente secundare la nivel de sistem și de aplicație pentru aplicațiile bazate pe cloud.

O altă analiză cu privire la alegerea instalațiilor primare și secundare este costul transferului de date. Transferarea datelor dintr-o configurație cloud comercială are un cost asociat cu procedura. Nu este un cost major, dar trebuie luat în calcul. Folosind Amazon ca exemplu, mutarea unui terabyte pe lună din configurația cloud pentru instalarea privată va costa 90 $. Asta înseamnă 900 de dolari pentru 10TB, sau 7.800 $ pentru 100TB. Acest lucru înseamnă că dacă configurarea cloud este principala și replică datelor se află în secundar privat, există o serie de costuri pentru transferul constant al acestuia. Alternativ, companiile se pot orienta către furnizorii majori de stocare, care oferă un gateway generos pentrua asigura un transfer eficient și ieftin al datelor din cloud în centrul local de date.

Următoarea provocare este acordarea de licențe, fiind nevoie de cumpărarea de licențe pentru sistemul de operare și/sau aplicații pentru configurarea privată. Această licențiere poate fi o problemă de acomodare după trecerea de la un model de lucru pay-as-you-go cu servere de aplicații cloud preconfigurate. Tot la capitolul adaptare, trebuie să existe o echipă internă dedicată și cu specializarea necesară pentru remedierea unor eventuale probleme și provocări aduse de un sistem local, cum ar fi găzduirea, rețelistica, hardwareul și suportul pentru clienți. În final, experții spun că trebuie o pregătire preliminară pentru trecerea din cloud către o bază de date locală, dar, pentru companiile mari și foarte mari, decizia poate fi una bună..