Financiar-Bancar — December 11, 2017 at 4:17 pm

Tehnologia blockchain este una practică dar mai puțin senzațională

by

Utilizată de toate tipurile de afaceri și departamente guvernamentale, tehnologia blockchain este una mai puțin senzațională, dar face parte din limbajul de comunicare al multor companii care o utilizează, mai mult pentru că este ultimul termen la modă. Dar, practic, blockchain este doar o parte a motoarelor pentru bănci, fiind una din cele 20 de tehnologii de diferențiere, conform responsabililor din sistemul financiar.

Dar ce este tehnologia blockchain în practică. Aceasta este o rețea peer-to-peer care permite mai multor părți să transfere valoarea într-un mod sigur și transparent. Tehnologia permite realizarea unui sistem în care: nimeni nu poate să corupă, să saboteze sau să controleze sistemul; încrederea între participanți nu este necesară deoarece este încorporată în sistemul în sine; accesul la toate informațiile relevante este disponibil pentru participanți; iar activitatea în sistem este menținută în prin transparență. Înregistrarea tranzacțiilor pe un blockchain este imuabilă, ceea ce înseamnă că odată ce o tranzacție este adăugată, ea nu poate fi modificată sau ștearsă. În plus, blockchain-ul este menținut și validat de oricine îl folosește, eliminând astfel necesitatea de a avea încredere într-un singur administrator central. Aceste caracteristici garantează integritatea sistemului și fac din blockchain o tehnologie practică.

Băncile implementează blockchain în consorțiu sau prin achiziție de la companii de profil, principalele beneficii fiind reducerea costurilor și creșterea securității, dar la polul opus tehnologia nu va fi văzută ca fiind interesantă de către Millenials, în comparație cu transformarea digitală. Blockchain este tehnologia cu bazele în serviciile financiare ca sprijin pentru Bitcoin, motiv pentru care nu este văzută ca una diferențială. Dar, de la vorbe la fapte diferența este enormă, conform unui studiu, pste 96% din liderii din afaceri au investit în blockchain sau au în plan o investiție de acest tip.

Bursa din Londra utilizează tehnologia blockchain de la IBM pentru companiile mici și mijlocii, acestea devenind mult mai transparente pentru a atrage investiții. Giganți alimentari cum sunt Nestle, Unilever sau Walmart utilizează tehnologia în sistemul de aprovizionare și livrări pentru a crește siguranța mâncărurilor. În transporturi, Maersk și IBM lucrează în aplicarea tehnologiei blockchain pentru a urmări și monitoriza traseul navelor de containere pe glob. Banca Națională din Abu Dhabi utilizează blockchain pentru a oferi tranzacții în afara granițelor pentru clienții săi.