Securitate — December 18, 2017 at 6:11 am

Numărul fișierelor malware crește

by

malwareNumărul noilor fișiere malware prelucrate de Kaspersky Lab cu ajutorul tehnologiilor sale de detecție a ajuns la 360.000 pe zi în 2017, cu 11,5% mai multe decât anul trecut. După o scădere ușoară în 2015, numărul fișierelor malware detectate în fiecare zi este în creștere pentru al doilea an consecutiv.

Numărul fișierelor malware detectate zilnic reflectă media activității infractorilor cibernetici implicați în crearea și distribuirea de programe malware. Această cifră a fost calculată pentru prima dată în 2011 și a însumat 70.000. De atunci a crescut de cinci ori, iar după cum arată datele din 2017, încă mai crește.

Majoritatea fișierelor identificate drept periculoase intră în categoria malware (78%). Cu toate acestea, virușii, al căror procent din total a scăzut în mod semnificativ cu 5-7 ani în urmă, pentru că implică un proces complex de dezvoltare au o eficiență scăzută, încă reprezintă 14% din detecțiile zilnice.

Restul de fișiere este reprezentat de software de advertising, care nu este considerat un malware din start, dar in multe situații poate provoca expunerea informațiilor private și alte riscuri. Protecția împotriva acestui tip de amenințare este esențială pentru îmbunătățirea experienței de utilizare.

Aproximativ 20.000 dintre toate fișierele periculoase detectate zilnic sunt identificate prin Astraea – sistemul de analiză malware bazat pe învățare automatizată (machine-learning), care identifică și blochează malware-ul automat.