Guvernare/Licitatii — December 18, 2017 at 4:57 pm

Zonele albe din licentele de comunicatii mobile au fost acoperite

by

ancomOperatorii si-au indeplinit obligatiile si toate cele aproape 700 de localitati au acum acces la servicii de comunicatii electronice. 

In cadrul licitatiei de spectru desfasurata in anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobandit drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) – Telekom Mobile, Orange, RCS&RDS si Vodafone – obligatia de a acoperi fiecare un anumit numar din cele 676 de localitati nedeservite cu retele de comunicatii mobile de banda larga, proportional cu resursele de spectru castigate.

Astfel, pana la data de 5 aprilie 2016, Vodafone si Orange au avut fiecare obligatia de a acoperi cate 225 de localitati rurale, Telekom Mobile 169, iar RCS&RDS 57.

In perioada septembrie-noiembrie 2017, echipele Autoritatii au verificat modul in care operatorii si-au indeplinit obligatia de acoperire cu retele de comunicatii mobile in tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT imbunatatite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localitatilor care au fost considerate neacoperite in campania din mai-iunie 2016, respectiv 90 localitati (12 la Orange, 6 la Telekom Mobile, 72 la Vodafone). Vezi mai multe detalii aici.

In urma controalelor, ANCOM a constatat ca cei trei operatori si-au indeplinit obligatiile de acoperire in toate localitatile care le-au revenit conform licentelor de utilizare a frecventelor radio.