Enterprise Software — December 20, 2017 at 3:02 pm

Soluțiile Palisade DecisionTools și @Risk pentru o analiză de risc mult mai eficientă

by

EightTools7Romsym Data a prezentat în cadrul unui eveniment, cele mai noi soluții Palisade dedicate analizei de risc, prin DecisionTools și @Risk. Suita DecisionTools este de fapt un set de add-onuri pentru Excel, care adaugă noi funcții de analiză pentru facilitățile Microsoft Excel și Microsoft Project.

Soluția este una versatilă, având aplicații în marea majoritate a industriilor, oferind aplicații generale pentru estimarea costurilor unui proiect nou, estimarea bugetului necesar unui proiect nou sau pentru a stabili o strategie de pricing. Analiza de risc vine în contextul necesității luării de decizii în condiții de incertitudine. Există un risc al unor erori care pot duce la rezultate mult diferite față de rezultatele reale, în cazul utilizării unor modele standard de analiză de risc.

TopRank7Analiza de tip „What-If” utilizând soluția TopRank de la Palisade variază valoarea tuturor estimărilor de intrare, sau a unei selecții, pe rând și ulterior ajută la determinarea intrărilor modelului care afecteaza cel mai mult rezultatele finale. De exemplu o companie cu 5 fabrici în care există un grafic de training al angajaților fiecărei fabrici. Scopul unui model de analiză în acest caz este selectarea fabricii care trebuie să investească mai mult în pregătirea angajaților. TopRank permite realizarea unor modele complexe care analizează automat toate valorile care influențează rezultetele finale, rezultatele fiind afișate sub forma de grafice, primul de tip „tornadă”, care arată în ordine descrescătoare intrările cu cel mai mare impact asupra profitului, in cazul exemplului celor 5 fabrici, calculând factorul de eficiență. Un alt tip de afișare a rezultatelor arată modul în care este influențat profitul în funcție de nivelul de investiție în trainingul personalului, dar și în salariile acestora. Totuși, abordarea analizei de tip „What-If” aduce și o serie de limitări, cum ar fi un număr limitat de scenarii, o variabilă a valorii unei singure intrări odată, nu se poate cunoaște un număr de scenarii favorabile/nefavorabile, și nu se poate calcula nici probabilitatea unui scenariu în contextul cel mai bun sau cel mai prost.

a71d7de5141aebe9a5ed4216248200daPentru abordarea acestor limitări ale „What-If”, există soluția Palisade @Risk, care utilizează simularea de tip Monte Carlo. Astfel, se identifică intrările care au natură probabilistică și ieșirile care prezintă interes pentru analiză. Intrările variabile sunt exprimate astfel prin forma unei distribuții probabilistice, riscul fiind obiectiv sau subiectiv. Prin rularea simulării se genereă mii se scenarii simultan, aleatorii, din toate intrările. Mai mult, simularea Monte Carlo poate analiza și valorile de ieșire. Un model bazat pe soluția @Risk se construiește începând cu definirea problemei printr-un model în Excel, fiind posibilă și utilizarea unui model existent, urmată de definirea intrărilor nesigure. Ulterior sunt definite ieșirile pentru rezultatele cheie ale analizei, pentru ca în final să fie rulată simularea @Risk. În caz de nevoie pașii pot fi repetați și se pot utiliza alternative de mitigare.

Printre avantajele abordării analizei de risc se enumeră modele mai corecte și folositoare, vizualizarea a tot ce se poate întâmpla – de la cel mai bun la cel mai rău caz și de la cel mai probabil la cel mai improbabil caz, se pot modela și testa strategii eficiente de mitigare. Mai mult, analiza de risc poate surprinde corelații între variabile și poate identifica sursele riscului.