Analiza — December 27, 2017 at 4:06 pm

Conservatorismul ca stare de spirit

by

Recent, cu ocazia unui eveniment adresat pieţei, firma de consultanţă Pierre Audoin Consultants a prezentat un tablou sinoptic al pieţei locale de IT versus piaţa globală din care reiese foarte uşor faptul că mentalitatea conservatoare continuă să prevaleze.

grafic-1Marcată de sute de ani de pilde reprezentative precum “Capul plecat sabia nu-l taie” sau “Cine se frige cu ciorba, suflă şi în iaurt”, societatea românească a dobândit în timp un soi de aversiune atavică faţă de experimente sau încercări de schimbare, chiar şi în condiţiile în care astfel de experimente sau încercări s-au petrecut iniţial pe alte meleaguri şi s-au dovedit utile sau de succes. Iar piaţa IT, chiar dacă puternic influenţată de jucători internaţionali, nu putea să facă excepţie de la această situaţie.

Ce poate ilustra mai bine afirmaţiile de mai sus, de pildă, decât faptul că un proces încetăţenit în alte părţi precum standardizarea este socotit pe piaţa IT românească de marea majoritate a actorilor ca un risc la adresa afacerilor şi nu ca o oportunitate? Sau că lipsa talentelor, factor major de stres pentru afaceri în alte zone ale lumii, este socotită aproape în mod egal drept risc şi oportunitate? Cu alte cuvinte, în anul de graţie 2014 decurcăreala pe cont propriu şi priceperea la toate par să continue a fi abilităţile socotite drept cheie de către actori pe o piaţă care, prin definiţie, se confruntă permanent cu noi provocări şi cu schimbarea.

Tehnologic vorbind, situaţia se prezintă ceva mai bine. Şi asta deoarece transformarea digitală, Internet of Things, Big Data, mobilitatea şi chiar cloud computing sunt socotite de cei mai mulţi respondenţi la studiul PAC drept o oportunitate de afaceri mai degrabă decât un risc. Aici există, însă, un factor care ar putea explica astfel de răspunsuri: curiozitatea.

De ce? Deoarece un alt grafic prezentat de PAC arată că astfel de tehnologii sunt în stadiul de emergenţă în România şi, ca atare, nu sunt încă luate foarte serios în calcul pentru defăşurarea curentă a afacerilor. Obiectiv vorbind, nici nu s-ar putea altfel câtă vreme, conform aceluiaşi grafic PAC, instrumentele de Business Intelligence sau cele de virtualizare se regăsesc abia în zona de creştere, în vreme ce zona de maturitate este marcată de tehnologiile secolului 20, precum CRM, sau de probleme legate de actualizarea şi modernizarea sistemelor de operare.

Ce se întâmplă, simultan, la nivel global, arată o cu totul altă situaţie. Preocupările majore ale IT-ului, conform aceluiaşi PAC, sunt cele legate de îmbunătăţirea experienţelor clienţilor, contribuţia activă a IT-ului la optimizarea proceselor de afaceri, impactul transformării digitale asupra mediului de lucru şi optimizarea resurselor IT în astfel de circumstanţe.

Astfel de preocupări marchează în mod necesar o schimbare mai mult sau mai puţin forţată de atitudine. Nevoia atingerii unor rezultate cuantificabile cât mai rapid face ca orice urmă de conservatorism să devină contraproductivă şi căutarea de soluţii noi cât mai eficiente o permanenţă. Într-un atare peisaj, descurcăreala şi lipsa de specializare sunt deja frâne majore în calea operaţiunilor curente de afaceri, cu un impact negativ care se adânceşte de la o zi la alta. Dumnezeu ştie, în atari circumstanţe, de ce anume evenimente ar fi nevoie ca şi piaţa românească să înţeleagă în proporţie cât mai mare astfel de adevăruri contemporane.