IoT powered by ALLIED TELESIS — January 11, 2018 at 1:01 pm

Energia Inteligentă: modul în care IoT duce la evoluții în gestionarea energiei

by

imagesÎn epoca Big Data și IoT, conectivitatea digitală există în zona de producție, alimentare cu energie electrică, clădiri, spitale, transport și acasă. Cu ajutorul IoT sunt dezvoltate soluții inteligente pentru gestionarea energiei, care colectează date, învață și oferă informații detaliate pentru a optimiza utilizarea energiei și continuitatea acesteia.

IoT oferă o serie de capabilități pentru gestionarea energiei și a resurselor energetice, fie că vorbim de energia electrică, combustibil sau energia utilizată în orașe. În primul rând, pentru gestionarea eficienței energetice a vehiculelor, soluțiile dezvoltate prin IoT oferă diagnostice și analize predictive prin coduri de transmisie, cicluri de funcționare a motorului și informații privind terenul, pentru a informa în timp real conducătorii auto și proprietarii vehiculelor în legătură cu eventuale probleme sau consum nejustificat al combustibilului.

Pentru predictibilitate, IoT ajută la dezvoltarea unor servicii de monitorizare 24/7 care urmăresc și trimit date parametrice și informații de alarmă în timp real la intervale definite de timp, pentru a asigura timpul de funcționare a centrului de date responsabil cu gestionarea sistemelor energetice.

Indiferent dacă este sau nu în rețea, IoT permite implementarea unor sisteme de tip controller sau optimizer, care monitorizează și reglează toate aspectele rețelei energetice. Controlerul este conectat la o infrastructură energetică și la rețeaua de utilități prin protocoale deschise. Prin diagnostice, analize și modele predictive și prescriptive, rețelele pot funcționa corespunzător chiar și în condiții dificile.

Senzorii pot face minuni pentru utilajele și mașinile care lucrează cu sisteme hidraulice de mare putere, un sistem bazat pe senzori oferind posibilitatea de prevenire a mișcărilor necontrolate ale utilajelor, prin detectarea vibrațiilor cu microprocesoare și algoritmi computerizați unici pentru a stabiliza automat poziția cilindrilor și a structurilor mobile, de exemplu pentru macarale industriale de mare tonaj.

Dar, la fel ca orice ecosistem inteligent, IoT pentru gestionarea energiei și a sistemelor energetice utilizează o serie de componente de bază.

Primul este format din senzorii implementați în toate echipamentelor, care oferă o gamă largă de date necesare administrării acestora. Echipamentele beneficiază de senzori și capacități de detectare pentru a analiza structura fundamentală a puterii, fie că este vorba despre o energia electrică (curent, tensiune, frecvență și factor de putere), energia fluidelor (presiunea, debitele, deplasarea și contaminarea) sau energia mecanică (forța, viteza sau presiune).

Pentru asigurarea unei utilizări cât mai eficiente a datelor obținute din sursele menționate anterior, știința datelor este a doua componentă de bază din ecosistemul gestionării inteligente a energiei. Astfel, datele neprocesate, raw, sunt transformate în puncte de decizie acțiuni care ajută beneficiarii să reducă costurile de proprietate, să conducă la eficiență și să maximizeze timpii de funcționare. Prin utilizarea unor modele virtuale digitale, sau “digital twins”, bunurile fizice sunt imitate în lumea reală. Acest lucru permite proiectarea rapidă, construcția și testarea soluțiilor practic, înainte de a se trece la implementări mari de capital.

Conectivitatea, este a treia componentă de bază a ecosistemului, care se bazează pe o serie de protocoale și infrastructuri pentru transmiterea datelor, utilizând cloud și servicii virtualizate. Infrastructurile se bazează pe protocoale standardizate ale industriei care oferă o platformă de bază scalabilă și sigură, transformând dramatic modul în care sistemele, obiectele, oamenii și procesele interacționează între ele.