Analiza — January 13, 2018 at 8:19 am

Revoluția tehnologiilor AI și 5G a captat atenția cititorilor de tehnologie în 2017

by

AIConform rapoartelor specialiștilor de la Ericsson, cele mai citite și căutate informații despre tehnologie în anul 2017 au fost legate de tehnologiile bazate pe AI și 5G. Toate acestea, concentrate pe dezvoltarea internetului și a IoT au captat repede interesul cititorilor și al pasionaților noilor tehnologii. În continuare vom face un scurt sumar al noutăților anului 2017, conform interesului cititorilor Ericsson.

O serie de noi tehnologii se îndreaptă către industria motorsportului. 5G va fi un schimbător de tendințe pentru echipele de motorsport, fani și organizatorii. 5G promite o viteză și o capacitate semnificativ mai mare, împreună cu o latență mai redusă față de tehnologia mobilă existentă, ceea ce îl face perfect pentru motorsporturile la viteze mari. Tehnologia ne oferă o privire asupra modului în care motorsporturile pot fi conectate în viitor.

5G și AI vor lucra împreună pentru eficientizarea rețelelor 5G cu ajutorul AI. AI are potențialul de a anticipa și de a analiza problemele mai repede decât oamenii ar putea vreodată. Astfel va ajuta tehnologia 5G, o platformă potențial transformatoare pentru industrii, IoT și infrastructura vehiculelor. 5G va fi mai previzibil, deschis, adaptabil, permițând conectivitatea la predictivitate.

În luna ianuarie 2017, noul CEO al Ericsson a descris tehnologia 5G ca fiind o tehnologie care va schimba total industriile și chiar structura modului în care lucrăm și funcționăm ca societăți.

Realitatea virtuală vine odată cu Internetul abilităților, cel mai interesant exemplu fiind un demonstrator al tehnologiei 5G în utilizare medicală. Astfel, vizitatorii utilizează un set cu cască VR și o mănușă haptică pentru a deveni medici care efectuează o intervenție chirurgicală la pacienți aflați la distanță. Mănușa controlează un deget robotic aflat în partea pacientului și poate identifica țesuturile canceroase și trimite informații înapoi la chirurg ca feedback haptic.

Dacă ai avea o căști cu realitate virtuală (VR) 5G și o cameră foto pe acoperișul mașinii tale, transmițând prin 5G la rețea și apoi înapoi prin 5G la setul cu cască VR? Inginerul Eric Bill Goodman a realizat un test recent de mobilitate 5G cu versiunea. După ce a ajuns la viteza de 6Gbps într-o mașină de curse care rula în jurul pistei, a constatat că șoferul era ghidat de echipaj tot cu ajutorul unei căști de realitate virtuală, demonstrând astfel capacitățile reale ale 5G și VR în motorsport.

Rămânem tot în lumea sportului, de data aceasta pe stadion, unde cu ajutorul 5G a fost lansat conceptul de stadioane conectate pentru a spori experiența digitală a fanilor de la evenimente sportive majore din întreaga lume. Ca exemplu a fost dat un parteneriat oficial de conectivitate cu Chelsea Football Club din Londra.

Dispariția smartphone-urilor este deja luată în calcul de mulți procudători și dezvoltatori, dar încă nu se știe când, peste 50 ani, mai devreme sau mai târziu. Un studiu a atras atenția multor experți, indicând faptul că pentru mulți utilizatori ai acestor dispozitive, 5 ani este timpul în care dispozitivele vor ține de trecut, locul acestora fiind luat de alte dispozitive mai inovative și dinamice.

Dar, rămâne de văzut ce se va întămpla când toată piața consumer va descoperi cum funcționează AI, depășind mai multe întrebări ale necunoscătorilor. Sunteți gata să aveți încredere în inteligența artificială dacă nu înțelegeți personal cum funcționează? Ce zici de o inteligență artificială pe care nimeni nu o înțelege? Ceva ce a fost proiectat de o mașină și este în esență un lucru „extraterestru”?