Expert IT — January 16, 2018 at 7:03 pm

Ce a făcut AMD diferit anul acesta, față de anii trecuți?

by
Ramona Prodea, SEE Manager AMD
Ramona Prodea, SEE Manager AMD

În ultimii 3 ani, am remodelat complet portofoliul de produse și competitivitatea tehnologică a AMD introducând trei arhitecturi fundamentale noi: PC-urile client, grafica de ultimă generație și piața importantă a centrelor de date. Cel mai important este faptul că suntem la începutul acestui ciclu de produse, cu mulți clienți și platforme noi în acest an și așteptăm mai mult în 2018.

Ce produse noi au avut un succes deosebit în anul 2017?

Familia noastră de procesoare Ryzen™ a fost incredibil de populară în rândul consumatorilor. Am făcut progrese considerabile pe piața entuziaștilor, cu o propunere valorică foarte puternică, în special pentru gameri și consumatori profesioniști. Pentru prima dată de ani de zile, AMD a atins o cotă de piață de 40-50% în sectorul desktop la e-tailerii strategici din întreaga lume.

În ce măsură a contribuit succesul componentelor Ryzen™ și Ryzen Threadripper la revigorarea AMD?

2017 a fost un an al lansărilor de produse noi; a fost un an incredibil de ambițios, cu lansarea a peste 10 familii de produse diferite, care au generat o creștere puternică a veniturilor și o revenire la profitabilitate în trimestrul al treilea. Am introdus două noi arhitecturi de chip de înaltă performanță – “Zen”, nucleul nostru de calcul și “Vega”, nucleul nostru grafic – ambele au ajutat la schimbarea absoluta a nivelului de competitivitate pe piețele pe care ne-am concentrat.

Am livrat milioane de procesoare Ryzen™ în ultimele câteva trimestre și am văzut un nivel mare de adopție a procesoarelor Ryzen™ din cadrul EMEA în rândul gamerilor și entuziaștilor. Ryzen™ Threadripper™ se descurcă foarte bine și ne mărește cota de piață în segmentul de vârf al pieței entuziaști, unde nu am avut o ofertă în ultimii ani.

Cât de importantă este piața centrelor de date pentru AMD?

Vedem noi oportunități extraordinare în sectorul datacenter atât pe partea CPU, cât și pe partea GPU și observăm ca AMD se diferențiază ca fiind singura companie care le poate livra în prezent pe ambele, deci continuăm să investim, urmărim planul de parcurs și lucrăm din greu la următoarele generații de produse, pentru a accelera ritmul lansării de inovații.

Spre deosebire de anumite sectoare ale pieței desktop pentru consumatori, care pot crește rapid, creșterea în sectorul serverelor are un ritm mai lent. Dacă vă uitați la piața entuziastă a consumatorilor, în care am lansat Ryzen™ în 2017, linia progresului seamănă cu traiectoria unui avion la decolare. Piața de servere este mai mult ca un tren de marfă mare, încărcat puternic, care părăsește stația. Este nevoie de ceva timp pentru ca trenul să accelereze până la viteza maximă, dar odată ce ajunge acolo, momentul forței e semnificativ.

Oferta valorică a procesoarelor noastre EPYC™ este foarte puternică și credem că va deveni mai puternică în timp, pe măsură ce se dezvoltă și mai multe aplicații pentru EPYC. Nu vorbim aici de un artificiu care să influențeze prețul, ci de performanță și flexibilitate pentru clienții noștri. În Noiembrie, HP Enterprise a anunțat DL385, cea mai mare platformă de volum pe piața de servere, cu EPYC disponibil pentru livrare încă din luna Decembrie. De asemenea, am anunțat că Microsoft Azure și Baidu au început să folosească AMD EPYC în centrele de date.

Cum își împarte AMD resursele între PC-urile desktop și laptopuri?

Ambele piețe au cerințe specifice, astfel că au nevoie de produse specifice. Pentru desktop-uri ne-am concentrat atenția asupra procesoarelor de înaltă performanță Ryzen™ 3, 5, 7 și Ryzen Threadripper, pentru a răspunde nevoilor jucătorilor, dezvoltatorilor de conținut și entuziaștilor. Pe partea laptop, am lansat recent procesoarele Ryzen Mobile, care combină tehnologia noastră CPU și GPU într-un singur chip. Acest lucru asigură performanța și eficiența energetică necesare pentru a ne face simțită prezența pe piețele de consumatori premium și notebook-uri high-end, pentru prima dată într-o perioadă lungă de timp. Primul notebook Ryzen Mobile de la HP e disponibil spre vânzare în Marea Britanie, iar Acer și Lenovo au lansat deasemenea astfel de sisteme. Este de așteptat ca prima jumătate a anului 2018 să aduca un număr semnificativ de sisteme noi ce folosesc familia de procesoare Ryzen™, atât notebook-uri, cât și în desktop-uri.

La ce să ne așteptăm în 2018?

Deși am facut progrese mari în ultimii 3 ani, credem cu adevărat că suntem doar la început. Forța cu care am abordat piața in 2017 a fost foarte puternică, însă nu am văzut încă impactul complet al acestor produse pe piață.

Credem că piața se îndreaptă spre tehnologiile de înaltă performanță pe care le dezvoltăm la AMD. Există o cerință clară, și o nevoie tot mai mare, pentru niveluri mai ridicate de procesare și performanță grafică pentru susține sarcinile de lucru în tot mai multe industrii.

Vedem deja că cele mai dificile aplicații din lume, fie ele în computere de înaltă performanță, învățare automată sau inteligență artificială, toate necesită un amestec de CPU-uri, GPU-uri și alte tehnologii de accelerare, indiferent dacă sunt integrate pe un chip, într-un modul multi-chip sau integrate într-o soluție sistem. AMD are capacitatea unică de a aduce împreună aceste tehnologii mixte și colaborăm intens cu clienții pentru a face aceste soluții să devină realitate.

Din acest motiv, credem că suntem abia la începutul poveștii AMD. Pe cât de distractivi au fost ultimii 3 ani, acum este un moment extraordinar de interesant pentru noi și suntem nerăbdători să vedem ce vom putea oferi în următorii 3 ani.