Bizpoint — January 18, 2018 at 11:16 am

Bitcoin amenințată de rivali

by

criptomonedeDezamagiți de dobânzile bancare, creșterea prețurilor din domeniul imobiliar și descurajați de politicile din domeniul fiscal, din ce in ce mai mulți români privesc cu interes către investițiile în criptomonede.

Deși Bitcoin este moneda virtuală cea mai populară în prezent, rivalii acesteia, ar putea crește concurența burselor virtuale și chiar ar putea detrona Bitcoin la un anumit moment. Litecoin, Monero, Neo, Cardano, Ripple, Iota și Bitcoin Cash sunt monedele virtuale luate în calcul de analiști, oferind posibile oportunități de creștere în următorii 3 ani.

Litecoin a fost descrisă ca moneda de argint a bursei virtuale, fiind creată în 2011 de Charlie Lee, un fost angajat Google, cunoscut personaj al universului monedelor virtuale. Moneda are o valoare totală de piață de 13,95 miliarde de dolari, fiind lansată ca o alternativă la Bitcoin. Moneda a mai fost promovată ca fiind utilizabilă pentru tranzacțiile zilnice ale oamenilor, în prezent peste 54 milioane de monede de acest tip fiind în circulație.

Monero a fost lansată de un creator anonim, fiind promovată ca o monedă ce nu permite conectarea directă a plătiorilor sau a beneficiarilor tranzacțiilor, deși detaliile acestor tranzacții sunt reținute la fel ca în cazul monedelor virtuale tradiționale. Cu o valoare de piață de 5,95 miliarde de dolari, Monero a mai fost considerată ca fiind o monedă a infractorilor virtuali, plățile pentru hackerii care au lansat virusul WannaCry fiind cerute în Monero. Reprezentanții Monero spun că 45 de mai cântăreți, precum Sia sau Dolly Parton, vor accepta plăți în Monero. În prezent sunt 15,5 milioane de Monero în circulație.

Neo este moneda virtuală ce are 100 milioane de unități existente, dintre care 65 milioane sunt deja în circulație. A fost creată de Da Hongfei, CEO al Onchain China, împreună cu Erik Zhang. Valoarea sa de piață este de 5,86 miliarde de dolari. A fost lansată în anul 2014, fiind numită și „Ethereum of China”, datorită estimărilor care spun că moneda va exploda rapid pe piața Chineză, devenind numărul 2 după Bitcoin.

Cu o valoare de 20,21 miliarde de dolari, Cardano a fost lansată în anul 2015 de dezvoltatorul blockchain Output Hong Kong (IOHK), devenind în noiembrie parte a top 10 monede virtuale, ajungând ulterior pe locul 13. Cardano este o monedă relativ necunoscută, fiind utilizată în special pentru tranzacții private. 26 de miliarde din cele 45 de miliarde de monede sunt în prezent în circulație pe piață.

Ripple are o valoare de piață de 95,45 miliarde de dolari, fiind realizată de dezvoltatorul web Ryan Fugger, omul de afaceri Chris Larsen și programatorul Jed McCaleb. Compania de software Ripple și moneda virtuală au fost lansate în anul 2012, fiind văzută de mai multe industrii ca fiind succesorul logic al Bitcoin. Creatorii Ripple spun că moneda conectează băncile, furnizorii de plăți, companiile și bunurile digitale, oferind posibilitatea unor tranzacții virtuale globale. Ripple și-a licențiat tehnologia blockchain în peste 100 de bănci. Moneda are în prezent 38,7 miliarde de unități în circulție din peste cele 100 de milioane existente.

Iota are o valoare de piață de 11,10 miliarde de dolari, fiind lansată de o echipă de antreprenori, matematicieni și dezvoltatori, printre care Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener și Serguei Popov. Iota se concentrează pe tranzacții sigure machine-to-machine în economia din spatele IoT, fiind o monedă unică, prima ce utilizează blockchain, fiind bazată pe o arhitectură numită „The Tangle”. Iota a început un parteneriat cu Microsoft, devenind cea mai valoroasă monedă virtuală. În prezent are 2,8 miliarde de unități în circulație, fiind totalul unităților existente.

Bitcoin Cash are o valoare de piață de 45,61 miliarde de dolari, fiind creată de o echipă ce a lucrat în dezvoltarea monedelor virtuale bazate pe blockchain, fiind administrată în prezent de mai multe echipe independente de dezvoltaori. Este printre cele mai noi monede virtuale, fiind lansată în august 2017. În construcția sa, moneda este o nouă versiune a Bitcoin dar incompatibilă cu tradiționalul Bitcoin. Se spune că de fapt moneda a fost dezvoltată de grupuri de utilizatori care au fost nemulțumiți de taxele mari și vitezele mici de procesare ale tranzacțiilor cu Bitcoin sau alte monede virtuale. În prezent sunt în circulație 16,8 milioane unități din cele 20 de milioane de unități ale Bitcoin Cash.