Bizpoint — January 23, 2018 at 7:28 am

Veşti proaste pentru externalizarea IT tradiţională

by

outsourcingConform unui recent studiu publicat de ISG, o companie europeană care baleiează contractele de externalizare IT şi BPO în valoare mai mare de 4 milioane euro, organizaţiile din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) şi-au crescut amprenta de externalizare în anul 2017, însă această creştere a fost dominată de creşterea abruptă a cheltuielilor cu servicii bazate pe cloud, în dauna contractelor de externalizare tradiţională IT.

Conform ISG, anul trecut au fost semnate contracte de externalizare în valoare de 12,2 miliarde euro în întreaga regiune. Contractele de servicii bazate pe cloud au crescut cu 41% anul trecut, ajungând la 3,9 miliarde euro, în vreme ce valoarea contractelor de externalizare IT tradiţională a scăzut cu 8% faţă de 2016, ajungând la 8,3 miliarde euro.

Cea mai mare componentă a serviciilor bazate pe cloud a fost reprezentată de contractele de tip infrastructure-as-a-service (IaaS), care au ajuns la valoarea de 3 miliarde euro, atingând o creştere de 58% a cheltuielilor. Cheltuielile cu contracte de tip software-as-a-service (SaaS) au rămas în 2017 în aceiaşi parametri faţă de anul 2016, la un nivel de 900 milioane euro.

Analiştii ISG explică o astfel de evoluţie prin faptul că organizaţiile europene încep să vadă tot mai bine potenţialul noilor tehnologii care să le ajute pe drumul către transformarea digitală, în paralel cu reducerea costurilor şi îmbunătăţirea agilităţii. Tot ei susţin că, în ciuda incertitudinii macroeconomice care planează asupra Europei, cea care face previziunile nesigure, cifrele prezentate arată suficient de sigur o tendinţă către accelerarea dezvoltării pieţei de externalizare de tip as-a-service.