Studii — January 25, 2018 at 8:07 am

Previziunile Oracle pentru anul 2018

by

La sfârșitul anului 2018, tehnologia computerizată cognitivă, inteligența artificială și învățarea automatizată vor deveni segmentele cu cea mai mare creștere înregistrată în domeniul dezvoltării de software.

trenduriLeaderii în afaceri ar trebui să ardă de nerăbdare cu gândul la oportunitățile programate pentru 2018, constând în produse și instrumente asociate unor tehnologii precum blockchain, chatbots, servere cu funcții mai reduse și învățare automatizată, care devin suficient de mature pentru proiecte realizabile la nivel global.

În același timp, mulți dintre ei își vor exprima îngrijorările legate de capacitatea de a rezista presiunii comenzilor din ce în ce mai rapide pentru coduri și funcționalități, fără a compromite securitatea sau performanța. Dar avem vești bune și pentru acest domeniu.

Nu vorbim doar despre domeniul securității în care capacitatea umană este deja depășită. În domeniul comercial și cel industrial, organizațiile investesc în înțelegerea impactului proliferării  rapide a datelor, fie că acestea sunt de natură financiară, asociate sistemelor HR, Vânzări sau Marketing, fie de natură operațională, asociată managementului și securității sistemelor.

În timp ce rapoarte precum cel lansat de PwC estimează  că Inteligența Artificială (IA) va contribui cu 15 trilioane de dolari la economia globală până în 2030, se observă că un număr foarte mic de companii implementează IA în prezent, în mod concret, în domeniul lor de activitate. În realitate, conform McKinsey, numai 20% din companiile care recunosc capacitatea IA declară că adoptă în momentul de față această tehnologie.

Începând cu anul următor se vor dezvolta platforme conversaționale din ce în ce mai sofisticate; programele chatbot noi dezvoltate vor fi considerate mult mai naturale pentru conversații, înlocuind interfațele actuale, aproape lipsite de complexitate.  O eroare lingvistică mică, dar esențială, poate genera distrugerea unei conversații întregi.  În cadrul unui sondaj, 73% dintre respondenți au declarat că nu vor mai utiliza un program chatbot dacă au înregistrat o experiență anterioară negativă.

Chiar dacă tehnologia blockchain va fi în continuare considerată sinonimă cu domeniul monedelor virtuale precum Bitcoin, 2018 va fi anul în care această tehnologie va începe procesul de consolidare, urmând a fi implementată într-o gamă largă de aplicații comerciale din multe domenii de activitate.

În cuprinsul previziunilor tehnologice  Gartner pentru anul următor, analistul David Cearley a analizat domeniul Internet of Things (IoT); acesta a declarat că ”2018 va fi anul proliferării obiectelor inteligente, care va genera un transfer de la cele autonome la un furnicar de obiecte inteligente care colaborează între ele”.

Organizațiile nu își îmbunătățesc nivelul de securitate; dimpotrivă, acesta se reduce. Ținând cont că afacerile unei organizații se desfășoară în prezent la nivel global, dar și ca rezultat al implementării cloud, a tehnologiilor mobile și inovatoare precum IoT, opinia generală este că nu se mai poate vorbi de un concept al ”securității totale”. Efectul fiind că informațiile comerciale nu mai pot fi protejate prin sistemul de ”castel digital” și prin restricționarea accesului la date de către echipa IT.