EDUCATIE / JOB, Networking — January 29, 2018 at 7:30 am

Management unificat pentru reţea educaţională

by

Allied Telesis furnizează management unificat de reţea Universităţii Educaţionale Naruto din Japonia printr-o soluţie de ultimă generaţie care conectează instituţiile educaţionale afiliate

1280px-naruto_university_of_educationUniversitatea Educaţională Naruto este o instituţie naţională de învăţământ superior care pregăteşte studenţi pentru meserii didactice şi oferă un program post absolvire pentru profesorii actuali care doresc să ia parte la studii şi cercetări avansate.

Universitatea formează profesori de înaltă calificare cu abilităţi remarcabile în zona didactică şi cu capabilităţi practice de predare, cu individualitate şi personalitate. Universitatea are afiliate o grădiniţă, o şcoală elementară, un gimnaziu şi o şcoală pentru tineri cu nevoi speciale. Universitatea şi aceste şcoli conectate colaborează la efectuarea de cercetări ştiinţifice despre teoria şi practica educaţională, precum la implementarea de practici didactice planificate.

Universitatea Educaţională Naruto începuse deja să-şi actualizeze infrastructura IT&C în şcolile afiliate ei. Acestea dispuneau de reţele, care însă deveneau uzate moral şi tot mai puţin fiabile. De asemenea, utilizarea IT&C în şcoli începuse să se intensifice prin folosirea de tablete şi alte dispozitive wireless, însă vechea reţea nu era capabilă de susţinerea deplină a acestor noi tehnologii.  Universitatea avea nevoie de o infrastructură de reţea nouă şi fluidă. Obiectivul era acela de a unifica managementul şi partea operaţională ale tuturor diverselor sisteme de reţea din cadrul Centrului de Servicii de Tehnologia Informaţiei, deoarece operarea individuală a acestora era costisitoare şi ineficientă.

Una din cerinţele majore legate de reproiectarea reţelei consta în implementarea unui sistem de autentificare şi în întărirea securităţii. “Pentru oferirea unui mediu wireless LAN funcţional, trebuia să dispunem de o autentificare fiabilă a utilizatorilor,” spune dl. Sone, oficial al universităţii. “Mulţi dintre studenţi se duc în şcolile afiliate şi au nevoie de acces la reţea din acele locaţii. Ca atare, trebuia să obţinem un control securizat al utilizatorilor la reţea.”

Universitatea a evaluat propunerile mai multor vendori de echipamente de reţea şi a ales Allied Telesis graţie setului puternic de caracteristici cheie, prin care se simplifică managementul reţelei şi se furnizează un grad înalt de disponibilitate pentru accesul permanent la resurse online.

Switch-urile achiziţionate, Allied Telesis x930 Series Gigabit Layer 3 Stackable, oferă acum universităţii un miez puternic de reţea. Două switch-uri x930 series folosesc Allied Telesis Virtual Chassis Stacking (VCStack), fapt care le permite să funcţioneze ca un singur şasiu şi să furnizeze redundanţă şi echilibrare a încărcării de lucru. VCStack şi agregarea conexiunilor oferă o soluţie prin care resursele de reţea sunt răspândite între elementele de şasiu virtuale, ceea ce asigură rezistenţa dispozitivului şi a căii de funcţionare. Virtualizarea miezului reţelei asigură acces neîntrerupt la informaţii atunci când este nevoie de ele.

Pe post de switch-uri de distribuţie sunt acum montate echipamente Allied Telesis x510 Series gigabit, care funcţionează, de asemenea, şi ca switch-uri de margine de legătură către şcolile afiliate universităţii. Allied Telesis TQ4600 Wireless Access Points (APs) oferă personalului didactic şi elevilor şi studenţilor acces facil la informaţii digitale de pe orice dispozitiv conectat.

Universitatea Naruto şi şcolile conectate cu ea se află toate acum sub control central, graţie soluţiei Allied Telesis Autonomous Management Framework (AMF) care gestionează switch-urile, şi soluţiei Allied Telesis Autonomous Wireless Control (AWC) care gestionează punctele de acces wireless.

AMF furnizează managementul centralizat al întregii reţele, precum şi automatizarea care simplifică administrarea de zi cu zi. Software-ul inteligent reacţionează la schimbările din interiorul reţelei şi modifică topologia acesteia automat. Switch-urile de reţea beneficiază de back-up automat şi pot fi recuperate în caz de dezastru fără atingere manuală. În acelaşi timp, dispozitive noi pot fi adăugate în reţea extrem de simplu, prin metoda plug-and-play.

AWC furnizează gestionarea tuturor punctelor de acces wireless şi permite optimizarea automată în scop de minimizare a decalajelor de acoperire şi de reducere a interferenţelor. Astfel se asigură cele mai bune performanţe pentru utilizatorii wireless din toate zonele reţelei, în vreme ce soluţia de autentificare utilizatori controlează accesul online.

Allied Telesis Vista Manager EX oferă o interfaţă grafică de tip unic panou pentru reţeaua cablată şi cea wireless, astfel încât toate dispozitivele pot fi lesne monitorizate şi gestionate, iar orice probleme apărute pot fi uşor descoperite şi rezolvate.

Noua reţea a fost construită şi instalată în cea mai mare parte în afara orelor de şcoală şi în timpul vacanţelor, pentrun minimizarea întreruperilor.  “În afară de o scurtă perioadă din timpul construcţiei reţelei, noile sisteme au fost introduse în mod fluid şi lucrarea s-a încheiat la timpul programat,” a adăugat dl. Sone.

După integrarea de succes, noile sisteme de reţea rulează fără sincope şi probleme. Mulţumită soluţiilor AMF şi AWC, Universitatea Naruto dispune acum de acces continuu şi securizat la reţea, personalul didactic şi vizitatorii putând accesa cu uşurinţă resursele şi aplicaţiile online.

Conectivitatea wireless este de mare performanţă, iar reţeaua oferă recuperare promptă în caz de dezastre, în vreme ce Vista Manager EX oferă o fereastră către reţea în vederea unei vizualizări centralizate a tuturor dispozitivelor cablate şi wireless, precum şi a unei priviri de ansamblu asupra performanţelor şi stării de sănătate a reţelei.

Eficientă din punct de vedere costuri, soluţia este deja pregătită pentru adopţia viitoare de noi tehnologii, incluzând Allied Telesis Secure Enterprise SDN (SES).

 

Planuri de viitor

 

Universitatea Naruto va înlocui în 2018 infrastructura sa computerizată. Va fi vorba de o înlocuire pe scară largă, care va include servere şi clienţi. Este planificată şi utilizarea cloud computing. De asemenea, este planificată şi întărirea securităţii, iar noua reţea a universităţii este deja structurată pentru a suporta SES.
Universitatea Naruto va continua să promoveze activ utilizarea IT&C în beneficiul cercetării educaţionale. Allied Telesis va sprijini instituţia, acum şi în viitor, cu produse şi tehnologii de reţea de cea mai nouă generaţie.