IoT powered by ALLIED TELESIS — February 1, 2018 at 5:50 pm

Blockchain ar putea avea un impact major asupra afacerilor și IoT

by

Blockchain continuă să intre pe piața principală a afacerilor într-un ritm rapid, în timp ce se orientează și către alte industrii din afara sectorului serviciilor financiare și bancare. În plus față de aplicațiile de bază de business, blockchain este de asemenea explorat ca o posibilă soluție de securitate pentru dispozitivele neasigurate conectate, dar și pentru spațiul de piață IoT. Astfel, blockchain oferă o serie de oportunități ce ar putea aduce un impact major asupra afacerilor și mai ales asupra celor ce utilizează medii IoT.

Block chain technology

Blockchain permite partajarea în siguranță a proceselor de afaceri între companii și parteneri în mod criptat. Pe măsură ce se creează informații sau înregistrări de la o afacere sau un partener, acele evenimente sunt adăugate la un lanț de evenimente care sunt în siguranță și criptate. Ceea ce este interesant despre blockchain este că atunci când evenimentele sau elementele sunt adăugate, devin permanente și nu pot fi modificate, editate sau șterse și nu pot fi puse în nici un fel la dispoziția tuturor părților din rețea. Acest lucru creează, în esență, o istorie exactă a tranzacțiilor, activităților sau elementelor de afaceri.

Unul dintre cele mai importante cazuri de utilizare a blockchain în afaceri este gestionarea lanțului de aprovizionare sau urmărirea bunurilor și a serviciilor, în timp ce se deplasează de la punctul A la punctul B. Conform IBM, blockchain face deja o diferență într-o serie de industrii. De exemplu, comercianții cu amănuntul Walmart și gigantul alimentar Nestlé folosesc tehnologia pentru a crea o mai mare transparență în jurul lanțurilor lor de aprovizionare cu alimente, pentru a reduce riscul bolilor alimentare. Și Everledger folosește blockchain pentru a ajuta companiile să urmărească proveniența unui diamant pe tot parcursul lanțului său de aprovizionare.

Una dintre cele mai mari obstacole pentru adoptarea IoT pentru companii a fost reprezentată de  vulnerabilitățile care au implicat dispozitivele și activele prezente. Ca atare, industria continuă să exploreze noi căi pentru a asigura bunurile conectate, criptarea end-to-end și reducerea punctelor de eroare. Deoarece lanțul de aprovizionare este o componentă majoră a sistemelor de senzori și monitorizare a activelor care utilizează tehnologiile IoT, oportunitatea lanțului de aprovizionare este una dintre cele mai mari în care poate fi utilizată blockchain. De asemenea, pe măsură ce sunt transferate active pe întregul lanț de aprovizionare, blockchain va elimina duplicarea oferind monitorizare și siguranță.

Pe lângă managementul înregistrărilor și soluțiile de gestionarea lanțului de aprovizionare în jurul IoT și a echipamentelor și a flotei conectate, securitatea informatică legată de dispozitivele conectate reprezintă o altă oportunitate oferită de blockchain. Natura descentralizată a blockchain este exact ceea ce experții au recomandat pentru a fi gestionat mai bine, asigurând gazdele și dispozitive conectate prin IoT. Cele mai multe încălcări ale sistemului de securitate cibernetică se învârt în jurul hackerului, obținând acces la informațiile sensibile și vitale ale companiilor și ale informațiilor personale. Blockchain prevede controale de criptare și acces care ar putea fi benefice pentru dispozitivele conectate care au primit permisiunea de conectare și operare în rețeaua corporativă.