Smart City — February 1, 2018 at 10:54 am

Clădirile comerciale se transformă în medii inteligente de lucru cu ajutorul noilor soluții smart

by

Pentru clădirile comerciale ale anului 2018, patru tendințe definesc evoluția tehnologiei care le va face mai inteligente decât în prezent: mobilitate, securitate digitală, consum redus de energie și eficiență la locul de muncă. Aceste tendințe continuă să influențeze tipurile de infrastructură de rețea și dispozitivele utilizate la locurile de muncă, în spațiile medicale, în hoteluri și în alte locuri publice. Fundamental pentru aceste tendințe este impactul cablării structurate și al tehnologiilor Power over Ethernet pentru rețele. Pe măsură ce clădirile inteligente se transformă în clădiri mult mai inteligente, administratorii acestora trebuie să țină cont de lățimea de bandă și distribuția de energie disponibile pentru a permite implementarea ușoară a conceptelor inteligente în interiorul clădirii.

Cladiri intligenteClădirile inteligente au unele dintre cele mai inovative și noi tehnologii implementate în interior, cum ar fi iluminatul cu LED-uri, cablarea de categoria 6a, sistemele avansate de securitate și alte infrastructuri digitale. O clădire inteligentă deține toată tehnologia de ultimă oră, aceasta fiind integrată pe o singură platformă pentru a genera și mai multe beneficii, cum sunt analize de performanță, operațiuni automate și gestionarea infrastructurii. Convergența rețelei într-o clădire inteligentă utilizează datele din sistemele informatice interconctate pentru a furniza un tablou de bord care să prezinte tot toată activitatea din rețea în timp real. Aceasta ar putea fi conectat ți la o consolă de oraș inteligent, furnizând informații legate de utilizarea energiei, performanța emisiilor și alte valori.

O clădire inteligentă pentru locurile de muncă de astăzi trebuie să sprijine zonele comune pentru ca echipele să colaboreze și să inoveze. În toate aceste scenarii, mobilitatea este o cerință, permițând oamenilor să vină și să plece. Pentru acest nivel de mobilitate, utilizatorii au nevoie de rețele fiabile și de bandă largă pentru a extrage date din cloud. Organismele din industrie, cum ar fi TIA/EIA, creează standarde care să contureze rețelele de cablare necesare.

Pe măsură ce mobilitatea devine omniprezentă în clădiri, securitatea informatică devine mai critică. Pe măsură ce rețelele wireless se dezvoltă pentru a include IoT, unde dispozitivele de zi cu zi au inteligență încorporată și transmite date, apar mai multe vulnerabilități ale rețelei. De exemplu, un automat de vânzare ar putea fi punctul slab prin care cineva pătrunde în rețeaua corporativă. O clădire inteligentă trebuie să aibă un plan pentru securitatea cibernetică pe toate aceste sisteme.

Cu dispozitive mai inteligente în clădire, gestionarea livrării de energie devine, de asemenea, cheia operațiunilor eficiente. Tehnologia Power over Ethernet (PoE) evoluează astfel încât să fie posibilă conectarea mai multor tipuri de dispozitive cu un curent direct de joasă tensiune, în loc să funcționeze utilizând curent alternativ pentru fiecare stație de lucru. Beneficiile implementării PoE sunt costurile mai mici de instalare și întreținere. Pe măsură ce IoT devine mai realist, PoE este o tehnologie utilă pentru furnizarea de putere și date către o multitudine de dispozitive.

O altă tendință în clădirile comerciale implică valoarea eficienței la locul de muncă definită în programele de sustenabilitate a clădirilor inteligente, cum ar fi LEED (SUA), BREAM (Europa și alte regiuni), BCA Green Mark (Singapore) și Greenstar (Australia). Consumatorii aduc un anumit nivel de așteptări în ceea ce privește facilitățile și accesul la rețea într-un hotel, de exemplu. Același lucru este valabil și pentru bunurile imobiliare comerciale, în cazul în care chiriașii au așteptări. Multe corporații au obiective de sustenabilitate care pot influența tipurile de spații de construcție pe care le închiriază.

Anul 2018 va continua să crească în dezvoltarea tehnologiei avansate în clădirile inteligente, de ultimă generație. Întrebarea este cât de multe clădiri inteligente vor deveni și mai inteligente în acest an. Rețelele cu lățime de bandă ridicată, cu sisteme integrate și analize, sunt calea de urmat. Mobilitatea, securitatea informatică, sprijinul în materie de PoE și sustenabilitatea reprezintă ultimii pași de bază pe drumul spre clădirile și mai inteligente, clădirile super-inteligente.