IoT powered by ALLIED TELESIS — February 5, 2018 at 1:43 pm

Soluțiile pentru planificarea resurselor companiilor devin inteligente prin digitalizare

by

ERP InteligentERP (Enterprise Resource Planning), ca sistem monolit, dispare și face loc pentru ERP Inteligent sau i-ERP unde sunt importante acțiunile și inteligența. ERP-ul inteligent vine cu un amestec de inteligență artificială și machine learning, tehnologie blockchain, seturi masive de date, accent pe experiența utilizatorului, cloud și IoT. Dezvoltarea rețelelor, IoT industrial, machine learning, conectivitatea și legătura dintre diferitele sisteme la nivel de domeniu, nivel de control, nivel de producție, nivel de operare (MES și MOM) și nivel de planificare la întreprinderii, devin componente mult mai importante pentru ca ERP să devină inteligent. Același lucru este valabil și pentru interfața dintre aceste sisteme de bază și diferitele sisteme de nivel 3 și 4 ale ISA-95, de la sistemele de management al depozitelor la CRM.

În acest context de conectivitate tot mai mare, care se axează în principal pe integrarea verticală și orizontală a industriei 4.0, evoluția IoT industrial și alte evoluții legate de big data, rolul și locul ERP se schimbă rapid. Creșterea sistemului inteligent de tip ERP poate fi văzută în acest context al afacerii hiper-conectate, în fabricație și managementul lanțului de aprovizionare inteligent, automatizarea continuă și orintarea către decizii semi-autonome și autonome. Cu toate acestea, ERP inteligent trebuie să fie văzut în perspectiva mai largă a ceea ce așteaptă organizațiile de la soluțiile actuale de afaceri în ansamblu. Trecerea de la sistemele de înregistrări și chiar de sisteme de implicare este o evoluție pe abordată de mai multe ori înainte în contextul gestionării informațiilor. Baza industriei 4.0 a devenit una mai intensivă și mai aglomerată, în special din cauza surselor multiple de date și a formatelor variate ale acestor date, care provin de la senzori, echipamente și alte surse. O problemă pentru ERP inteligent vine și din partea sistemelor vechi care livrează date, sisteme care nu sunt construite pentru o integrare ușoară, mai mult, o serie de date care provin din zona de producție și SCADA se introduc încă manual, producând importante încetiniri ale digitalizării. Toate aceste sisteme și procese greoaie necesită o abordare pentru înlocuirea rapidă cu procese bazate pe data analytics masiv, automatizarea proceselor și procese inteligente prin IoT.

Trecând la discuția despre ERP pentru fabricile inteligente, viteza nu a devenit doar un diferențiator, ci este cheia în fabrica inteligentă și în lanțul de aprovizionare inteligent. Dacă un sistem este greu de utilizat și dacă este predispus la erori din cauza introducerii datelor manuale, acesta încetinește totul. Mai mult decât atât, fără automatizarea avansată și abilitatea de a transforma datele în rezultate și în acțiuni următoare, nu există loc pentru viteza și rezultatele pe care conducerea și întregul ecosistem de producție în zilele noastre le doresc. Acest lucru poate fi, de asemenea, perfect comparat cu diverse alte domenii, cum ar fi captarea documentelor, în care nevoia de a accelera procesele, de a reduce munca manuală și erorile, este vitală pentru optimizarea  proceselor de afaceri și chiar evoluția imagisticii de documente.

Același lucru se întâmplă cu ERP-ul inteligent și cu avantaje similare la viteză, oferind costuri mai scăzute, directorii fiind mult mai mulțumiți de o agilitate globală crescută, aceasta fiind una dintre capabilitățile cheie care permit hiper-conștientizarea și hiper-reactivitatea în transformarea digitală. Mai sunt multe de spus despre driverele inteligente ERP și comparațiile cu evoluțiile din alte domenii. Pur și simplu puteți vedea ERP inteligent la cel mai înalt nivel, deoarece ERP devine un sistem de angajare, sistem de înțelegere și inteligență, sistem de decizii și sistem de integrare și conectivitate în loc de un sistem de înregistrări. Acest lucru are consecințe multiple pe mai multe nivele. Deoarece aplicațiile ERP îndeplinesc atât de multe sarcini în optimizarea proceselor de afaceri, în domenii cum ar fi gestionarea și procesarea comenzilor, colectarea de date, planificarea pe un nivel de producție al întreprinderii, BPM în ansamblu și conectarea cu alte sisteme, posibilitățile extinse ale ERP-ului inteligent devin tot mai clare și mai vaste. Acest lucru este valabil mai ales dacă adăugăm la ERP dimensiunea tehnică a “inteligenței” care, printre altele, se referă la componente cum ar fi analiza predictivă, machine learning și deciziile și acțiunile autonome. ERP inteligent este într-adevăr ERP care se potrivește cu viziunea autonomă de decizie a Industry 4.0 și Logistics 4.0, dar apoi merge și la nivel de proces pentru afaceri.

De exemplu, când SAP a anunțat progresul și harta de inovare pentru suita ERP din februarie 2017, compania a făcut referire în mod clar la analizele contextuale, capacitățile asistentului digital,  machine learning și experiența utilizatorului SAP Fiori, după cum s-a menționat în toate aspectele ERP inteligent. Cu toate acestea, în cazul în care ERP inteligent va integra IoT, blockchain și cognitiv în ceea ce IDC numește inteligență încorporată, pentru a realiza acele procese automatizate la scară largă cu tehnologii avansate, există încă un drum destul de lung pentru mulți furnizori și cumpărători, dacă ținem cont mai ales de decalajul dintre IoT și ERP existent la sfârșitul anului 2017, și care nu va fi încheiat în 2018.