Bizpoint — February 8, 2018 at 8:13 am

Schimbare de priorităţi IT în Europa?

by

iotConform ediţiei 2018 a raportului anual legat de priorităţile de bugetare a cheltuielilor IT publicat de unul din cele mai importante grupuri editoriale dedicate tehnologiei, ComputerWeekly/TechTarget, la nivelul regiunii EMEA, din care face parte şi România, cheltuielile pe proiecte de reţele în organizaţii vo scădea în acest an, cele mai lovite fiind cheltuielile cu infrastructurile IoT, cu o scădere de 52% faţă de 2017.

În vreme ce indicatorii globali legaţi de IT în regiunea EMEA indică o creştere a bugetelor, performera fiind activitatea în cloud, aceleaşi rezultate indică faptul că tehnologia legată de reţele figurează tot mai rar în planurile celor 1875 de factori de decizie IT intervievaţi, 31% dintre aceştia afirmând chiar că bugetele totale pentru cheltuieli cu reţelele on-premise vor scădea în acest an.

Într-o structură mai aprofundată, rezultatele studiului indică micşorări anuale ale cheltuielilor pe aplicaţii de gestionare performanţe, cu o cotă de 46%, pe controllere de livrare aplicaţii, cu o cotă de 45%, pe soluţii software-defined wide-area networking (SD-WAN), cu o cotă de 41%, şi pe reţele software-defined (SDN), cu o cotă de 38%.

Se înregistrează scăderi, la cote mult mai mici, şi în cazul investiţiilor în alte iniţiative de networking, aşa cum ar fi cazul soluţiilor de gestiune şi monitorizare DNS/DHCP, al reţelelor virtuale private (VPN), al soluţiilor de optimizare reţele mari (WAN), dar şi al aplicaţiilor şi platformelor de monitorizare reţea şi comunicaţii unificate. Scăderile mai mici în aceste ultime cazuri sunt explicate de autorii raportului pe de o parte prin aceea că acele organizaţii care anul trecut se pregăteau să investească în soluţii de reţea vor continua să investească în soluţii aflate la graniţa dintre networking şi securitate, şi pe altă parte prin aceea că multe organizaţii au reuşit anul trecut să-şi încheie actualizările necesare de reţea pentru a face faţă provocărilor curente şi îşi direcţionează acum investiţiile altundeva.

Una din aceste direcţii este reprezentată de actualizări şi îmbunătăţiri ale conectivităţii la medii de cloud public, privat şi multiplu. Circa 16% din respondenţi au indicat această intenţie, iar cifra reflectă tendinţa de intensificare a adopţiei modelului cloud de operare a afacerilor.  De departe, însă, cea mai proastă situare în ierarhia cheltuielilor legate de implementări de proiecte cu specific de reţea se întâlneşte pentru cheltuielile cu mijloace de sprijinire a implementării proiectelor IoT. Doar 2% din respondenţi au declarat că intenţionează să implementeze o iniţiativă de infrastructură IoT, şi doar 1% au în vedere implementarea de proiecte de conectivitate specifică IoT.