Guvernare/Licitatii — February 15, 2018 at 9:12 am

Atos va conduce un program de procesare a datelor Agenției Spațiale Europene

by

Copernicus ESAAtos a fost selectată de Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a opera și conduce programul Copernicus Data and Information Access Services (DIAS). Platforma DIAS, disponibilă din iunie 2018, va combina date geospațiale furnizate de Copernicus, cel mai mare program de observare a Pământului, cu date provenite din mai multe surse specializate, pe care le va transforma ulterior în statistici informative pentru companii ce activează în producție, asigurări, utilități, agricultură, industria forestieră, urbanism și servicii de urgență.

Statisticile generate de DIAS pot fi folosite de companiile petroliere pentru a evalua și gestiona diverse riscuri, de oamenii de știință pentru a înțelege mai bine impactul schimbărilor climatice, de guverne și orașe pentru a anticipa și administra mai bine dezvoltărea urbană, de fermieri pentru o gestionare mai bună a producției și a recoltelor.

Platformă deschisă pentru inovație

Atos a fost desemnată de Comisia Europeană și Agenția Spațială Europeană să conducă noul consorțiu format din companiile DLR, e-Geos, EOX, GAF, Sinergise, Spacemetric, Thales Alenia Space și T-Systems. Responsabilitățile Atos cuprind integrarea, livrarea și operarea platformei Cloud ce va integra sursele de date specializate. Noua platformă va face mai accesibile datele furnizate de constelația de sateliți Sentinel ai Uniunii Europene. Acest lucru va facilita dezvoltarea de noi servicii de business, bazate pe date provenite de la sateliți, de către terțe părți: instituții (agenții spațiale naționale), companii industriale, IMM-uri și start-up-uri.

Capabilitățile tehnologice și expertiza Atos, împreună cu cele ale partenerilor săi, vor aduce viteză, flexibilitate și agilitate platformei, capabilă să prelucreze cantități mari de date în formate diferite. Portofoliul de servicii de date Atos Codex îi va furniza platformei DIAS capabilități cognitive și de analiză pentru a transforma date neprelucrate de la sateliți în informații extrem de utile pentru mai multe industrii.

Beneficii pentru societate

Furnizarea de noi servicii care integrează date precise și în timp real de la sateliți oferă avantaje majore societății, precum: o mai bună înțelegere a modului în care funcționează planeta – principalele date de observare a pământului și teledetecția sunt tot mai importante pentru a înțelege funcționarea planetei și a ecosistemelor Terrei – previzibilitate mai rapidă – combinarea și prelucrarea volumelor mari de date complexe din mai multe surse pot genera perspective unice aproape în timp real – îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor – companiile pot integra cu ușurință datele de observare a pământului în planurile de afaceri, aceste informații nefiind în prealabil disponibile.

“Am aprofundat mai mulți ani această ofertă pentru a ajuta organizațiile științifice, instituțiile publice și companiile de toate dimensiunile să beneficieze de combinarea volumelor mari de date de observare a Pământului cu surse de date specializate de la terțe părți. Există oportunități enorme de a aborda unele dintre cele mai mari provocări ale societății: protecția faunei sălbatice, schimbările climatice sau deficitul de resurse”, a declarat Stephane Janichewski, Head of Defence & Aerospace Market la Atos.

Conform Asociației Europene a Companiilor de Teledetecție (EARSC), ce reunește profesioniști din industrie, piața serviciilor bazate pe date de observare a Pământului va crește cu 10-15 procente în următorii ani, iar serviciile inovative vor acoperi din ce în ce mai multe domenii.