Esential — February 19, 2018 at 3:49 pm

Lipsa diversității în dezvoltarea inteligenței artificiale poate fi periculoasă

by

AIPentru a preveni o orientare strict masculină a tehnologiilor bazate pe inteligența artificială (AI), experții recomandă o diversificare a forței de muncă din echipele care dezvoltă aceste tehnologii. Astfel, în cadrul conferinței „Everywoman forum 2018”, axată pe dezvoltarea tehnologiei viitorului, vorbitorii și membrii grupurilor au explicat importanța încurajării mai multor femei și grupuri minoritare pentru a intra în industria tehnologică, pentru a se asigura că stereotipurile actuale din acest sector nu sunt moștenite de tehnologia pe care o dezvoltă.

Yen-Sze Soon, directorul executiv al Accenture, a declarat că acest lucru începe deja să se întâmple în modul cum s-a dezvoltat AI. Asistenții au tendința de a avea numele unor femei, în timp ce aceia care s-au dezvoltat pentru a opera în fabrici primesc nume bărbătești. Există o lungă istorie a produselor care nu se potrivesc publicului deoarece au fost dezvoltate și testate de o mică subsecțiune a societății. În acest sens au fost date mai multe exemple, inclusiv femei care au murit în mai multe accidente de circulație în anii ’90, deoarece manechinele de încercare au fost construite doar pentru specificațiile masculine, anunțuri care arată că bărbații sunt mai bine plătiți decât femeile, iar aplicația Apple Health urmărește inițial totul, cu excepția ciclului menstrual al unei persoane.

Deoarece AI, robotica și automatizarea încep să facă anumite roluri inutile, este clar că multe dintre locurile de muncă pe care oamenii le vor avea în viitor nu există încă în prezent. Locurile de muncă cu cele mai multe șanse de a evita automatizarea, cum ar fi cele care necesită adaptabilitate, schimbare, comunicare și colaborare, vor oferi femeilor o “oportunitate”, deoarece acestea sunt abilități pe care femeile sunt mai predispuse să le aibă decât bărbații. Multe firme încearcă din ce în ce mai mult să își completeze rolurile cu candidați care au atât abilități tehnice, cât și „abilități pe care mașinile nu le vor putea avea”. Unii sunt preocupați de faptul că într-o lume plină de AI, copiii vor crește cu o lipsă de empatie din cauza faptului că sunt încurajați să interacționeze cu AI. Acest lucru face ca oamenii să învețe încă să se împrietenească într-o lume inteligentă în mod artificial, la fel de important ca și dezvoltarea unor echipe inteligente din punct de vedere emoțional pentru a programa și a dezvolta AI cu care lucrează oamenii. Aspectul uman, empatia, tacita, tot ceea ce ține de aspectul uman pe care femeile par sa îl aibă mai mult, va fi forța de lucru cu tehnologiile viitorului, acestea sunt trăsăturile cheie care ne fac să conducem lumea.

Dar, indiferent dacă femeile sunt mai bune la dezvoltarea abilităților care vor fi importante în viitorul AI, industria încă se luptă să atragă femeile mai mult de atât. Când încep o carieră sau școala, fetele sunt deprogramate astfel încât nu trebuie să facă nimic tehnic. Mulți cred că prin cooptarea de oameni de la o vârstă mai mică ar putea ajuta la eliminarea unora dintre motivele pentru care fetele evită industria tehnologică, inclusiv stereotipurile profesorilor și părinților. Adăugarea în curriculum a învățării conceptelor oamenilor, cum ar fi gândirea și codarea de la o vârstă fragedă, a fost menită să ajute la încurajarea tinerilor, în special a fetelor, în știință, tehnologie, inginerie și matematică. Asigurarea modului în care băieții sunt învățați și educați pentru a îi face să accepte mai mult să lucreze să concurez cu fetele este de asemenea un pas important.

O cercetare a constatat că doar o singură femeie dintr-un consiliu de administrație reduce probabilitatea de faliment pentru o firmă cu 20%, dovedindu-se nivelul de schimbare cu o reprezentare diferită față de bărbați. Mulți recomandă găsirea unui mentor superior într-o firmă pentru a obține încurajarea și a se asigura că există o pistă constantă către aceste poziții de nivel superior pentru femei. Pe lângă mentorat, femeile din industria tehnologiei ar trebui să se facă vizibile pentru a acționa ca modele pentru cei din jurul lor. Femeile tinere au susținut chiar că doresc mai multă încurajare din partea modelelor din industria tehnologiei pentru a-și desfășura cariera. Rămâne de văzut cum noile tendințe tehnologice vor face loc femeilor pentru a lua parte la dezvoltarea și echilibrarea modului de gândire al acestora, fiind clar că pe măsură ce tehnologia cuprinde toate domeniile, femeile vor deveni o parte cheie din dezvoltarea acesteia.