Smart City — February 19, 2018 at 3:10 pm

Soluții Smart City pentru România

by

ImgCu o societate din ce in ce mai tehnologizata, din ce in ce mai dotata cu tehnica de calcul moderna, capabila sa indeplineasca sarcini din ce in ce mai complexe cu scopul imbunatatirii calitatii vietii, orasele inteligente folosesc, printre altele, solutii de monitorizare, supraveghere si control, cu scopul protejarii cetatenilor si a obiectivelor, fluidizarii traficului sau limitarii accesului in anumite zone.

ELKO Romania recomanda o solutie integrata de supraveghere video si informare urbana, construita cu echipamente si solutii Axis Communications, Allied Telesis, Milestone Systems, FF Group, Optex, Sieza şi Supermicro.

Supravegherea video – un element esenţial

Camerele Axis, seria Q60 de camere video de supraveghere, cu constructie tip dome si functionalitate PTZ (pan-tilt-zoom), permit sa fie folosite atat la interior, cat si la exterior, si de rezistenta sporita la conditii de mediu nefavorabile.Capabila sa filmeze la rezolutie HD 720p, cu pana la 60FPS si prevazuta cu tehnologie Lightfinder cu un senzor extrem de sensibil, ce poate filma color in conditii de iluminat ambiental de numai 0.15lux si monocrom pana la 0.03lux, Q6054-E Mk II poate fi practic folosita in orice scenariu, de la intersectii si zone aglomerate, pana la accesul in zone rezidentiale sau perimetre protejate.

Functiile de zoom optic 30x si rotire la 360°, alaturi de Focus Recall pentru focalizare rapida si EIS (Stabilizare electronica a imaginii) permit obtinerea la calitate foarte buna a unor detalii din zona monitorizata. Daca se doreste o rezolutie superioara se poate opta pentru modelul AXIS Q6055-E, cu suport Full HD 1080p.

Detecţie la superlativ – senzori IR

Supravegherea video permanenta a intersectiilor si zonelor aglomerate din orase este recomandata, insa, in unele scenarii, operarea continua a camerelor nu face decat sa incarce inutil latimea de banda si serverele utilizate pentru stocare. Un astfel de exemplu poate fi accesul in parcarile private, zonele cu acces restrictionat, perimetrele protejate sau ansamblurile rezidentiale. In toate aceste situatii, sistemul de supraveghere video este necesar sa actioneze punctual, atunci cand calea de acces este utilizata de persoane sau vehicule. De aceea, dintr-o astfel de solutie inteligenta nu pot lipsi senzorii OPTEX. In astfel de situatii, este recomandata utilizarea echipamentelor AIR (active infrared) din seriile SL sau AX, ce pot fi implementate intr-un sistem de management video (VMS) prin intermediul modulului PIE-1.

Un alt senzor este OPTEX Akribos, un contorizator ce poate numara oamenii sau obiectele dintr-un anumit spaţiu. Astfel, senzorul poate fi folosit şi pentru a calcula gradul de ocupare al cladirilor sau al anumitor zone exterioare. Datele generate permit monitorizarea numarului de persoane prezente intr-un centru comercial sau intr-o cladire industriala şi poate transmite catre agenţii de securitate zona in care aceştia se afla şi direcţia lor de deplasare.

Recunoaşterea placuţelor de inmatriculare

Implementarea tehnologiei LPR (License Plate Recognition) furnizata de FF Group, extinde capabilitatile unui sistem de supraveghere video urbana. Aceasta poate fi folosita, de exemplu, in zonele cu acces controlat, pentru a permite sau refuza accesul vehiculelor in functie de numarul de inmatriculare, complet automat, fara interventia unui operator. Totodata, solutia este extrem de eficienta si pentru recunoasterea numerelor de inmatriculare ale vehiculelor din trafic, iar, in functie de calitatea camerelor video şi a senzorilor si de pozitionare a acestora, garantand rezultate optime la viteze de pana la 240km/h. Astfel, tehnologia poate fi folosita cu succes si pentru detectarea unor vehicule cautate, sesizarea unor incalcari ale regulamentului rutier sau pentru analiza traficului.

Mecanisme de informare si avertizare

Supravegherea video, controlul si monitorizarea reprezinta o buna parte din instrumentele necesare unui oras inteligent, dar siguranta cetatenilor poate fi imbunatatita si mai mult prin implementarea unor mecanisme de informare si avertizare. Aici intervine Sieza – un furnizor cu traditie pentru astfel de solutii, din portofoliul caruia recomandam doua produse: VoiceGuard si Infos. Ambele solutii pot fi folosite in cadrul unui oras inteligent in tandem cu sistemul de supraveghere video, pe care operatorii il pot folosi pentru a culege si sintetiza informatii, pe care, mai apoi, sa le transmita populatiei.

Reţelistica şi video management

Integrarea unei solutii hardware de detectie si supraveghere video la scara larga necesita o infrastructura adecvata, extrem de fiabila, stabila si cu performante ridicate. De aceea, pentru Smart City se recomanda utilizarea switch-urilor Allied Telesis din seria X930. Certificate OpenFlow v1.3, acestea sunt considerate unele dintre cele mai sigure echipamente de acest fel din lume si permit stivuirea a pana la opt unitati folosind tehnologia VCStack. In functie de versiune si echipare, acestea sunt folosite pentru a construi nucleul hardware al retelei pe baza de cablu din cupru, fibra optica sau cu suport PoE (Power over Ethernet).

In sfarsit, componenta hardware a solutiei este completata de serverele Supermicro X11, optimizate pentru stocare si centre de date. In functie de echipare, ele pot fi prevazute cu pana la 28 de nuclee de procesare Intel Xeon Scalable din familia Skylake si pana la 3TB memorie RAM, in format 1U sau 2U, cu dimensiuni normale sau in format compact. Acestea pot beneficia de surse de alimentare redundante cu certificare 80 Plus Titanium, astfel incat sa asigure deopotriva eficienta energetica excelenta si regimul de operare fara intreruperi.

Pentru management video (VMS – video management system) la cele mai inalte standarde de calitate, performanta si securitate, recomandam utilizarea solutiei Milestone XProtect Expert, provenind de la Milestone Systems – companie recunoscuta ca lider mondial in domeniul VMS. Aceasta a fost proiectata pentru instalari la scara larga si poate administra mai multe servere, cladiri sau locatii, suportand totodata un numar nelimitat de camere si inregistrari video continue. De asemenea, ofera flexibilitate maxima, permite oricand adaugarea de noi servere si extinderi ale sistemului, dovedind si o compatibilitate extinsa. Iar datorita compresiei H.265, este asigurata o utilizare cu pana la 50% mai eficienta a spatiului de stocare prin comparatie cu solutiile H.264, cu mentinerea nivelului de calitate la cele mai inalte standarde. Securitatea inregistrarilor este asigurata prin criptare AES256, in plus, semnatura digitala implementata foloseste algoritmul SHA-2. Milestone XProtect Expert se remarca prin complexitate, integrare cu majoritatea produselor si sistemelor din piata, dar si prin interfata de administrare structurata intuitiv, cu o gama larga de instrumente, ce simplifica atat configurarea initiala, cat si administrarea ulterioara. In plus, capabilitatile sistemului pot fi extinse atat prin adaugarea de elemente hardware, precum dispozitivele de detectie OPTEX amintite mai sus, cat si prin adaugarea de solutii software suplimentare pentru utilizarea optima a sistemelor.