Evenimente — March 31, 2018 at 11:36 am

Tehnologiile digitale dedicate sectorului financiar au cunoscut o creștere impresionantă în ultimul an

by

iStock_000001193175MediumInovația și dezvoltarea tehnologiilor digitale conduse de inteligența artificială și machine learning au atins rapid și sectorul financiar, ultimul an fiind unul reprezentativ pentru schimbări importante de abordare și implementare a acestora. Toate trendurile au fost evidențiate în cadrul conferinței Finovate Europe de anul acesta.

Edițiile anterioare ale Finovate au găzduit prezentări ale unor branduri precum Fidor Bank, eToro, Kabbage, rPlan și Scalable Capital. Majoritatea acestor companii au transferat modelul lor de afaceri direct de la clienți – consumatori sau întreprinderi – la o formă de B2B2C, colaborând cu operatorii tradiționali ca parteneri de distribuție. Acest lucru se datorează faptului că, în ciuda tuturor afirmațiilor cu privire la faptul că actualii clienți neglijează necesitățile clienților, achiziția de clienți în serviciile financiare rămâne dificilă și costisitoare. Aproape toate prezentările din acest an au oferit soluții software sau soluții cu etichete albe pentru operatorii tradiționali. O mare parte din dezbaterile din ultimele două zile ale evenimentului s-au axat pe cele mai bune practici în cadrul colaborării existente.

Vânzătorii de tehnologie Backbase, Crealogix, Meniga și W.UP continuă să surprindă imaginația publicului. De mulți ani, aceștia și alți prezentatori frecvenți ai Finovate, cum ar fi ebankIT și Tink, s-au orientat către implicarea bancară digitală, transformând experiențele bancare personalizate și distractive cu feed-uri de tranzacții de tip social media, cheltuieli și economii sau oferte personalizate de comercianți. După cum arată indicatorii noștri de referință online și mobili, multe bănci au mai multe de făcut uneori în ceea ce privește funcționalitatea și utilitatea de bază.

Operațiunile de digitalizare sunt rareori pline de farmec și nu vor capta atenția, și totuși o mare parte din problemele din călătoriile digitale ale clienților se datorează proceselor greoaie și depășite. O mulțime de firme din fintech se dezvoltă realizând tehnologii pentru activitatea de verificare a identității, eKYC și detectarea fraudelor (DFT Empower, Fortytwo Data, HooYu, IBM Trusteer, Lleida.net, iProov, Onfido și SecuredTouch). KBC Bank Irlanda și Google au pus tehnologia să funcționeze prin demonstrarea deschiderii contului digital în cinci pași rapizi. Împrumuturile și colectarea datoriilor devin automatizate și captivante.

De la augmentarea și automatizarea activității agenților de asigurări și a consultanților financiari (aixigo, Anorak, Avaloq, Envestnet și Wealth Wizards), pentru a analiza știrile legate de semnale despre cumpărare sau vânzare( Yukka Lab), asigurătorii și firmele de investiții se pot aștepta la o productivitate și o eficiență mai ridicate favoarea lor, în acest sens machine learning devenind un câștigător clar.

Întreprinderile Fintech se ocupă atât de minimaliștii bancari, care doresc doar să fie conformi, cât și de maximaliștii, a căror ambiție este să devină întreprinderi de platformă. Startup-urile precum Fintech OS, Hydrogen, NDGIT, Tesobe Open Bank și Salt Edge oferă un strat API, agregarea contului, un magazin de aplicații sau aplicații construite cu ajutorul API-urilor partenerilor. Yoyo, un portofel digital, a demonstrat puterea integrării tranzacțiilor băncilor fără a fi nevoie de un card de loialitate separat.

La fel cum Comisia Europeană și-a dezvăluit planul de acțiune privind modalitățile de valorificare a oportunităților de finanțare, membrii Autorității bancare europene, precum și bancherii centrali francezi, germani și lituanieni au dezbătut pericolele de reglementare a fintech-ului. Deschiderea față de jucătorii finți, înțelegerea compromisurilor dintre valori precum inovarea și confidențialitatea datelor și modestia în încercarea de a reglementa tehnologiile emergente precum blockchain au fost foarte impresionante.

În timp ce câteva inițiative au demonstrat puterea tehnologiilor AI pentru lupta împotriva fraudei, proliferarea tehnologiilor digitale și erorile umane simple dau băieților răi o mâna superioară. Totul în contextul în care una dintre predicțiile serviciilor financiare Forrester pentru anul 2018 este că cel puțin o companie financiară mare va suferi un atac cibernetic care va distruge încrederea și se dovedește a fi fatală pentru afacere.