Bizpoint — April 4, 2018 at 1:51 pm

Digitalizarea a schimbat radical viața zilnică a oamenilor, dar ar putea influența și sănătatea

by

Panasonic HTX80B_C_frontPeste trei sferturi dintre tineri asculta la dispozitivele mobile peste avertismentul privind volumul, potrivit unor cercetări recente. S-ar putea să nu fie nevoie un sondaj în acest sens, oricine a fost alături de cineva aflat în tren, cu căștile sale, va recunoaște tendința.

Știm că pierderea auzului poate afecta relațiile oamenilor, educația și munca, dar și sănătatea mintală. De asemenea, ar trebui să luăm în considerare viitorul, deoarece vor apărea noi provocări în schimbarea lumii în care trăim. De exemplu, auzul va conta mai mult ca niciodată într-o lume construită din ce în ce mai mult în jurul vocii și sunetului. Trebuie doar să ne uităm la popularitatea în creștere a dispozitivelor, cum ar fi Amazon Echo și Google Home, precum și aparate cum ar fi televizoare și frigidere care au acum asistenți virtuali încorporați în ele, pentru a vedea ce provocări ar putea crea pentru o populație afectată de auz.

Conform raportului Cochlear’s State of Hearing, care a chestionat 7000 de persoane din întreaga Europa, se pune întrebarea: suntem prea cavaleri cu riscurile pentru sănătate cauzate de dispozitivele noastre? Un număr tot mai mare de cercetări evidențiază o corelație negativă între utilizarea smartphone-urilor și funcțiile mentale, în special când vine vorba de memorie. Cu un univers de răspunsuri la orice problemă la distanță de un clic, acest lucru cauzează ceea ce a fost descris ca “amnezie digitală”.

Dr. Mary Wimber, lector de la Universitatea din Birmingham, explică: “Creierul nostru pare să întărească o amintire de fiecare dată când o reamintim și, în același timp, uităm amintirile irelevante care ne distrag atenția. Cercetările anterioare au demonstrat în repetate rânduri că rechemarea activă a informațiilor este o modalitate foarte eficientă de a crea o memorie permanentă “.

Referitor la distragerea atenției, o cercetare realizată de Universitatea din Texas în 2017, a concluzionat că “simpla prezență a acestor dispozitive reduce capacitatea cognitivă disponibilă”, chiar dacă acestea sunt oprite. Computer Business Review recomandă oprirea telefonului pentru un minut și relaxarea cu o carte bună.

Poate că ar fi exagerat să dăm vina pe tehnologie pentru populația din ce în ce mai sedentară, dar nu este cazul. Televiziune, calculatoare, sau alte dispozitive, dacă au un ecran, țin utilizatorul în mare parte în fața lui. Șederea pentru perioade excesiv de lungi este un factor de risc pentru moartea precoce, pe măsură ce timpul total de ședere crește, în același timp crește și riscul decesului.

Soluționarea acestor probleme nu presupune neapărat abandonarea ecranului sau a dispozitivelor. Probabil înseamnă că este nevoie de o schimbare a culturii larg răspândite în modul în care sunt promovate și utilizate dispozitivele, birourile sau spațiile pe care le avem toți acasă, unde uneori rămânem „blocați” ore întregi, pe motiv de „relaxare și odihnă”. De asemenea și un job „liniștit” de corporatist tradițional, care petrece 7-10 ore la calculator, poate fi la fel de nociv.