NEW TECHNOLOGY — April 23, 2018 at 7:04 am

Guvernul finlandez sprijină strategia națională de dezvoltare a AI

by

AIGuvernul finlandez, pe fondul unei activități investiționale record în acest sector, a pus în mișcare un plan național de dezvoltare a AI. Totul în contextul în care noi vedete cresc în domeniul AI pe plan internațional.

De exemplu, în august 2017, Intel a plătit 15 miliarde de dolari pentru Mobileye, compania din Israel care dezvoltă o viziune inteligentă pentru autoturisme cu conducere automată.

Pentru planificatorii și factorii industriali economici ai Finlandei, AI a devenit noul motor cu ardere internă pentru afaceri, cu utilizări neexhaustive neexplorate și frontiere comerciale. La un nivel mai fundamental, Finlanda încearcă să absoarbă următoarea generație de tehnologie, pentru a deveni un inovator care va pune țara ferm pe harta lumii AI, la fel cum a făcut-o Nokia atunci când a ieșit din obscuritatea virtuală în anii 1980 pentru a deveni o putere globală în comunicațiile mobile. Astfel, Ministerul Afacerilor Economice a înființat un grup național de conducere (NSG) pentru a dezvolta o strategie de dezvoltare a AI și a sfătuit guvernul cu privire la politica relevantă privind AI în timpul mandatului actual al administrației și după aceasta. NSG este condusă de fostul președinte și CEO al companiei Nokia, Pekka Ala-Pietilä.

Alegerea lui Ala-Pietilä pentru a conduce NSG este o decizie importantă. În afară de experiența sa, el are un statut ridicat în Finlanda, în parte datorită legăturii profunde cu Nokia. De asemenea, a participat la grupuri de experți din sectorul privat și de stat, care susțin și sprijină în mod activ inițiativele finlandeze în domeniul dezvoltării produselor, finanțării întreprinderilor și dezvoltării de valori.

NSG a primit o misiune vastă. Guvernul finlandez dorește să examineze potențialul AI într-un spectru larg de aplicații. Crearea NSG și rolul pe care îl va juca în elaborarea și modelarea unei strategii și a unei legislații naționale de dezvoltare a AI se întâmplă pe fondul unei activități fără precedent în domeniul cercetării și dezvoltării legate de AI în Finlanda. Se preconizează că strategia națională va adăuga energie și inovare proiectelor planificate sau deja în curs. De asemenea, va facilita atragerea expertizei și a investițiilor pentru firmele conectate la AI.

Finlanda are deja o vastă experiență în domeniul datelor digitale structurate. Pentru a rămâne competitivă, baza industrială dependentă de export a fost, în trecut, concentrată pe produse pentru care cerințele de performanță reprezintă o componentă cheie. Cercetarea avansată bazată pe utilizarea senzorilor, algoritmilor și telecomunicațiilor AI în zonele de nișă ale asistenței medicale, cum ar fi sarcina, nașterile și terapia intensivă pentru sugari, a fost identificată ca o zonă cu un potențial de creștere semnificativ.

Firmele din acest domeniu sunt susținute de VTT, iar aceeași zonă de cercetare creează o gamă mai largă de expertiză din industrie care ar putea, dacă este bine gestionată, să poziționeze Finlanda ca lider mondial în acest segment de asistență medicală specializată.

În Finlanda, AI reprezintă următoarea fază de digitizare. Domeniul AI este populat atât de companii care aplică tehnologii AI în operațiunile lor, cât și de întreprinderi inovatoare care produc tehnologii bazate pe AI, cum ar fi recunoașterea imaginii sau a vorbirii. Acele companii care aplică tehnologii AI sunt deservite de o comunitate tot mai mare de firme de AI de multe ori de dimensiuni mici.