Securitate — April 23, 2018 at 7:38 am

Infractorii profită de zvonuri creând zeci de site-uri false

by

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit zeci de site-uri falsificate credibil, care pretindeau că sunt site-uri de investiții în ICO – initial coin offering asociate serviciului de mesagerie Telegram. Doar într-unul dintre cazuri, au fost furate zeci de mii de dolari, echivalentul în cripto-monede, de la victime care credeau că investesc în „grams”, noua monedă care s-a zvonit că ar aparține Telegram. Reprezentanții companiei nu au confirmat oficial lansarea unui ICO și au avertizat în legătură cu aceste site-uri frauduloase de investiții.

La finalul anului 2017, au început să apară zvonuri că serviciul de mesagerie Telegram ar lansa un ICO pentru a finanța o platformă blockchain bazată pe tehnologia lor TON (Telegram Open Network). Au fost postate online mai multe documente tehnice, dar se pare că nu a existat nicio confirmare din partea Telegram. Confuzia rezultată le-a permis, însă, infractorilor să capitalizeze interesul investitorilor, creând site-uri false și furând sume mari de bani.

bitcoinZeci de astfel de site-uri, care este posibil să aparțină aceluiași grup, pretind că vând token-uri pentru „grams”, invitând investitorii să plătească în cripto-monede – Bitcoin, Ethereum, litecoin, dash și Bitcoin dash. Un număr record de tranzacții pe un site a arătat că escrocii au reușit să fure Ethereum în valoare de cel puțin 35.000 de dolari de la investitori.

Cercetătorii au descoperit că unele dintre site-urile respective erau atât de convingătoare, că până și după ce Telegram și alții au început să lanseze avertismente, tot au reușit să mai recruteze potențiali investitori. Majoritatea site-urilor foloseau o conexiune sigură, solicitau înregistrarea și generau un portofel online unic pentru fiecare nouă victimă, făcând mai dificil să se dea de urma banilor.

Judecând după conținutul site-urilor false, par să fie deținute de același grup. De exemplu, mai multe dintre ele au exact aceeași secțiune „Echipa noastră”.

Recomandările pentru utilizatorii care iau în considerare posibilitatea de a investi într-un ICO:

  • Căutați posibile semnale de alarmă – de exemplu, unele dintre site-urile false aveau aceeași imagine greșită lângă numele celui care deține funcția de Chief Product Officer la Telegram.
  • Verificați întotdeauna pe site-ul oficial al companiei, pentru a vă asigura de legitimitatea unui site de investiții și, dacă e nevoie, contactați echipele de ICO ale companiei, înainte de a investi, indiferent ce sumă sau în ce monedă.
  • Folosiți soluții de securitate pe care vă puteți baza.